Защо България би желала Ирина Бокова да бъде избрана за Генерален секретар на ООН?

Защо България би желала Ирина Бокова да бъде избрана за Генерален секретар на ООН?
Източник: bulevard.bg
A A+ A++ A

 

В състезанието се номинират личности, но се състезават държави 29 август е денят, в който за пореден път Съветът за сигурност на ООН ще се събере за трето гласуване за бъдещият генерален секретар на организацията, коментира бившия говорител на израелската армия Яков Джераси, предаде БГНЕС.

Предварителните вотове са за това да отсеят аутсайдерите, състезанието между държавите едва сега започва. България номинира официално Ирина Бокова за позицията генерален секретар на ООН. Тя е човека, който два пъти печели избори в ЮНЕСКО и който има почти 30 годишен опит в системата на ООН. Настоящата й позиция през последните 7 години и е дала възможност да изгради работни взаимоотношения с всички световни лидери, опита й в световната дипломация и предимствата, които тя има като човек от системата, са безспорни. Тя е жена и е от Източна Европа.

Критиците й се фокусираха върху нейното образование, получено в Московския държавен институт за международни отношения, но малко хора знаят, че тя е завършила публична администрация в Университета на Мериленд във Вашингтон през 1989 г., непосредствено преди промените в България. Защо България би желала Ирина Бокова да бъде избрана за Генерален секретар на ООН?

На първо място, за да повдигне националното ни самочувствие и гордост. В състезанието са номинирани личности, но печелят или губят държави. Второ, въпреки че Генералният секретар на ООН не е в позиция открито да се застъпва за своята родна страна, България индиректно ще се възползва от програми и усилията, полагани от редица международни агенции. Трето, и много вероятно, България да получи значително внимание от страна на САЩ, като част от външната политика на „копринената ръкавица” на световната сила. Това ще осигури на България подобна подкрепа, от която се ползва Турция.

Понякога се чудя, защо някой би се интересувал от работа като тази на Генерален секретар на ООН? Отговорът на този въпрос ми е неизвестен, особено като се има предвид, че позицията ще изисква интензивна дипломация в рамките на конфликтите в Близкия изток, арабските вътрешни спорове, отношенията Русия-Украйна, бежанците, проблемите на жените в робство, глада по света, злоупотребата с деца, както и много други проблеми, идентифицирани от ООН. Ако бъде избрана, г-жа Бокова, ще стане първата жена Генерален секретар на ООН, която ще работи за решаването на важни за по-голямата част от населението на света въпроси, а от друга страна, ще бъде най-необходима в балансирането между Изтока и Запада.

Институциите в България нямат право да бъдат пасивни точно в този момент. Точно заради заплахите, които самите те очертават. Пак те са тези, които трябва да видят възможностите, които ситуацията предлага. Сега е времето ООН да влее свежи сили и опит в организацията. В Библията се говори за жените като Бокова, като за жени на доблестта. Нека това да бъде нейният път. 

#Съветът за сигурност на ООН #Яков Джераси #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"