Граждани от ЕС на медицински туризъм у нас

Граждани от ЕС на медицински туризъм у нас
Източник: spisanie.manager.bg
A A+ A++ A

Увеличава се интересът на граждани на ЕС към медицинския туризъм у нас. Запитванията са предимно от Германия и са за широк спектър от медицински услуги. Търсят се предимно сертифицирани болници, а най-голям интерес има към кардиология, стоматологични услуги и козметични импланти, предаде БНР.

"Броят на запитвания от германски и други европейски граждани е нараснал значително, след последните политически сътресения в Турция. Южната ни съседка винаги е била силен център за медицински туризъм и предпочитана от много чужденци заради много по-достъпните цени. Събитията от последния месец обаче изглежда са създали известни притеснения в това отношение, което поставя въпроса, дали е възможно страната ни да спечели дял от този пазар", коментира управителят на Ofertmed.bg Росица Караджова.

Тя подчерта, че основните предимства на България са достъпните цени на медицинските услуги на фона на тези в Западна Европа, наличието на висококвалифицирани специалисти, както и фактът, че сме страна – членка на Европейския съюз, за разлика от южната ни съседка. В добавка у нас също има много добри възможности за рекреационен туризъм, което позволява здравните услуги да се комбинират лесно с почивката.

През последните месеци се наблюдава и засилен интерес към Ofertomed.bg от българи, живеещи в чужбина. Удобството за тях е, че могат да си закупят медицински услуги онлайн, докато все още се намират в друга държава, при това на много достъпни цени и след като се върнат в България просто да се възползват от тях. 

"Въпреки сътресенията в Турция страната ни няма шанс да я измести като дестинация за такъв тип туризъм", заяви Христо Петков – управляващ партньор в здравния портал.

"Около 30 милиона души ползват услугите на медицинския туризъм. Оборотите са около 150 млрд. долара годишно и това расте. Турция е на 10 –о място в света като дестинация за медицински туризъм. Нереалистично е да говорим, че можем да изместим Турция по какъвто и да е начин от този бизнес. Можем, естествено, да отворим нашите болници малко повече към хора от Западна Европа и от целия свят към този вид туризъм и да започнем отнякъде", каза още Петков.

Според Петков, у нас има "изключително подготвени болници", които могат да отговорят на интереса. "Имаме изключително добра апаратура и подготвени лекари, така че България има готовност. Това е изгодно за лечебниците, тъй като клиентите не идват по здравен фонд или различни пътеки, а плащат цялата услуга в самата болница".

 

#ЕС #Германия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници