Земетресението в Мианмар е разрушело десетки архитектурни паметници

Земетресението в Мианмар е разрушело десетки архитектурни паметници
A A+ A++ A

 

Земетресението с магнитуд 6,8 степен, което разлюля централната част на Мианмар в сряда и причини смъртта на четирима души, е разрушило или сериозно е повредило 190 древни будистки пагоди – архитектурни паметници, съобщи правителственият в. „Глобал ню лайф ъв Мианма”, пише БГНЕС.

По информация на изданието, най-много щети са нанесени в град Баган – древната столица на страната, където се намират няколко хиляди пагоди и храмове от периода 11–4 век. Пострадали са и будистки светини в западния щат Ракхайн.

В Баган са повредени 185 пагоди, повечето от които са на по 1000 години, посочва „Глобал ню лайф ъв Маннма”.

Епицентърът беше на няколко километра от селището Чау, съвсем близо до Баган.

Земните трусове бяха усетени и в столицата Янгон, както и на обширна територия в региона – в столицата на Бангладеш и в няколко индийски щата, най-вече в Западна Бенгалия и Асам.

Представителството на ЮНЕСКО в Янгон изпрати свои експерти да оценят щетите по архитектурните паметници.

Град Баган е преживял войни, земетресения и хилядолетие на тропически пек. В периода си на апогей, когато е столица на силно кралство между 9 и 13 век, той е едно от най-важните образователни средища в цяла Азия.

Откакто в Мианмар започнаха демократични промени и страната не е вече изолирана, а военната хунта се оттегли през 2011 година, множество чужди туристи прииждат, готови да преглътнат липсата на достатъчно удобства, спирането на електрическия ток и трудните комуникации.

Тази година Мианмар се надява да посрещне 5,5 милиона туристи, почти с милион повече отколкото през 2015-та, сочат данните на министерството на туризма и хотелите.

#Мианмар #земетресение #разрушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"