Първанов и Калфин отново влизат в битката за президентския пост?

Първанов и Калфин отново влизат в битката за президентския пост?
A A+ A++ A

 

Лидерът на АБВ намекна и за засилване на президентските правомощия, съобщава Нова телевизия.

Георги Първанов и Ивайло Калфин все пак може да се кандидатират за президент и вицепрезидент. Това стана ясно в предаването „Здравей, България”, където президентът Първанов коментира раздорите с БСП.

„Ние оттеглихме своите кандидатури в контекста на преговорите с БСП, с идеята да стигнем до единна кандидатура. Направихме го искрено. Сега се връщаме на изходната точка. Нашите кандидатури – тези с г-н Калфин, остават на дневен ред. Има и други, които ще разгледаме внимателно. Сега не бързаме”, заяви Първанов.

„С "Гергьовден" имаме споразумение за подкрепа на президентските избори. Възможно е и с г-жа Дончева, и с други партии. Тоест, може да гледаме повече от двете кандидатури, за които стана дума”, допълни Първанов.  

Той коментира още, че Мая Манолова също е силен кандидат. По думите му тя е била елиминирана силово, административно от битката. Кандидатурата на Татяна Дончева също би била силна.

„Към момента реален факт са нашите отношения с "Гергьовден". Стъпваме на здравото. Какво ще се случи в следващите дни – ще видим”, заяви лидерът на АБВ.

Решението за кандидатурата на АБВ обаче ще бъде взето в периода между 10 и 20 септември. 

Освен това, Първанов даде заявка и за засилване на президентските правомощия.

„Бих могъл да бъда много по-полезен при една промяна в Конституцията в посока към засилени президентски правомощия, ако искате дори към президентска република, защото тогава бих могъл да дам повече, отколкото съм дал през два мандата, в които имам самочувствието на един успешен президент”, заяви Първанов.

Що се отнася до кандидатурата на ген. Румен Радев и раздорите с БСП, Първанов заяви:

„Г-н Радев беше употребен. Може да направите изводи чий човек е”.

„Ние направихме безброй компромиси, играхме честно в този процес. Някой друг направи обратния завой”, заяви Първанов.

„Предлагахме инициативен комитет, който да издигне неговата кандидатура, тя да е надпартийна. Това вече се промени, г-жа Нинова го приватизира. Тя го вика през ден на „Позитано”. От потенциал това да бъде национална фигура, Радев се превърна във фигура на един човек”, допълни Първанов.

Според него раздялата между БСП и АБВ е голям подарък за ГЕРБ.

„Разбива се единството в лявото. Но едно механично обединение на лявото не е достатъчно работещо. Ние ще играем за един силен резултат, за един добър успех, за балотаж”, заяви Първанов.

За ген. Радев лидерът на АБВ коментира още:

„Не само го свалиха от въздуха, където е неговата стихия. Те го вкараха в хангара, те го натикаха в една политическа централа, от което неговата кандидатура само губи”.

Според Първанов кандидатурата на генерал Радев е можела да бъде наистина силна и да получи подкрепата на много хора.

 
 

#Георги Първанов #Ивайло Калфин #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"