Фермерски пазар пред Земеделското министерство до 18.00 часа

Фермерски пазар пред Земеделското министерство до 18.00 часа
A A+ A++ A

 

 

Кашкавал за 30 лв. за килограм, малини за 10 лв., сирене за 10 - 16 лв. за килограм могат да бъдат закупени на фермерски пазар в град София, който се провежда пред земеделското министерство.

На пазара са представени плодове и зеленчуци, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве, овче, биволско и козе мляко, биопродукти, хляб с квас, пчелен мед и още други местни храни от производители, съобщава БГНЕС.

За качеството на продукцията си, някои от тях гарантират на 200%. Пазарът е открит днес до 18 часа, на него участват над 20 производители на качествени храни.

Ренета от ферма в подножието на Стара планина разказва, че ходят и на други фермерски пазари. Продуктите им са от краве мляко, домашно произведени, кравите са свободно пасящи. Те имат 15 крави, 25 овце, имат коне, домашни животни, градина и всичко правят във фермата. „Продукцията ни е чиста, приготвена е с много любов, с много грижи” казва жената. Продава килограм краве сирене за 16 лв., кашкавалът е 30 лв., саздърмата - 25 лв. кг. „За да може да се произвежда и за да може да се издържа, и да може да се започне едно такова производство, е и нужно финансиране. А, всъщност качествените продукти идват от качествени суровини”, казва тя. Ренета е категорична, че има пазар за продукти на такива цени. „Ние произвеждаме в малки количества и това е което предлагаме на хората”, обясни тя.

Малини за 5 лв. за половин килограм, т.е. 10 лв. за килограм, също имаше на фермерския пазар. „За биопродукт не е скъпо, защото знаете колко трудно се отглежда по биологичен начин всяко едно нещо. Само ръчен труд се ползва, напояване, самият сертификат също, изследванията - ние всичко си заплащаме сами”, обясни Елисавета, която е представител на биостопанството казва, че ги произвеждат в Дупница. Те произвеждат иначе малко ягоди и малини и при тях основният пазар са точно фермерските пазари. Чери доматите, които те предлагаха, струваха 5 лв. Елисавета обясни, че това е дори ниска цена, защото ако се иде на обикновен пазар, ще се намерят и по 6 лв. „Чери доматите са трудни за производство от гледна точка на брането, че с много дълго време, набираш много малко количество”, обясни тя, но като качество, вкус и аромат са много добри. Те предлагаха и жълти домати, наричат ги дори бутикови. Килограмът им бе 4 лв. дори семето е биологично, немско, купено от биомагазин.

На пазара е и Стоян от Угърчин, който и произвеждат краве и овче сирене от почти три години. Те произвеждат екосирене, цената му е 10 лв. за килограм краве, а овчето е 16 лв. Той обаче е категоричен: това е сирене и гарантираме на 200%. „Трудно се произвежда сирене. Животните са наши – това е разликата. Не сме индустриалци, не сме преработватели. От нашите крави и нашите овце млякото, което получаваме, го правим на сирене”, каза той. Производителите са поискали от кмета на София Йорданка Фандъкова фермерският пазар, който бил при храма „ Св.Ал. Невски”, да се организира всеки месец, за да има директен достъп до потребителите, да се скъси веригата. Отправили са искането си вече и писмено, а днес го заявиха и лично на кмета. Фандъкова припомни, че имат практика на няколко вече места - първият такъв фермерски пазар е бил направен на парк Заимов. „Там е едно добро място. Достатъчно пространство има, трябва все пак да знаем, че градът има и други функции и да намерим най-подходящото място. Правили сме и на пл. „Ал. Невски”. Дали може да бъде ежемесечно? Все пак там е централно туристическо място, можем да помислим, но те са готови и се съгласиха да обсъждаме тези места”, заяви кметът на София. Едно от тя е и това през земеделското министерство – в центъра на София. Тя припомни и че фермерите имат гарантирано място - всяка сряда на пазара "Иван Вазов", всяка събота на пазара в "Борово", на "Римската стена". Предстои цялостна реконструкция на пазара Римската стена.

Земеделският министър Десислава Танева се похвали с ръст на производството в почти всички отрасли. Увеличила се е и организираността на фермерите в организации на производители. Ако преди около 2 г. тя е била 0,5%, сега вече 6% от земеделската общност е сдружена в организации на производителите. „Това дава възможност тези организации да бъдат подкрепени по различни инструменти, включително и за създаването на такива фермерски пазари, които са постоянни”, каза тя. Към днешна дата 38 са организациите на производители. Очаква се и в самото министерство Асоциацията на биопроизводителите в България да направи свой постоянен магазин. 

 

#фермерски пазар #Министерство на земеделието и храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »