Ваня Нушева: Няма прозрачност в правилата за финансиране на предизборната кампания

Ваня Нушева: Няма прозрачност в правилата за финансиране на предизборната кампания
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Двете неща, върху които трябва да се фокусира ЦИК, са добрата организационно-техническа подготовка – добро обучение на районните и секционните комисии, защото там е големият дефицит при провеждането на изборния процес, както и върху изработването на адекватни указания за финансирането на предизборната кампания – най-вече при разпределението на средствата на държавната субсидия за инициативните комитети, които ще се регистрират за частта на вота, засягаща референдума. Това коментира програмният директор на "Прозрачност без граници" Ваня Нушева, предаде БНР.

Според нея един от съществените дефицити на предходната предизборна кампания, която съвпадна и с информационна кампания за референдум, е, че не са се прилагали достатъчно ясно и прозрачно правилата за финансирането на кампанията. Нушева очерта и проблем на изборния процес у нас, свързан с отразяването на изборните резултати в изборните протоколи.

"Доколко е допустимо да бъдат допускани грешки, кой контролира членовете на секционните комисии, кой ги санкционира, когато немарливо, съзнателно или не боравят с данните – Изборният кодекс предвижда достатъчно адекватни и сериозни като размер санкции. Проблемът е и в противоречивата съдебна практика", каза още Нушева.

От няколко години Общественият съвет към ЦИК настоява да се отварят торби на изборни секции и да се проверява какво е недействителното на обявените за недействителни бюлетини, да се провери чисто статистически защо те са недействителни, за да бъдат "санирани". По думите на Стефан Манов от Обществения съвет има неща, които могат да бъдат подобрени в изборния процес, но това не се прави.

Манов направи сравнение на данните за броя недействителни бюлетини в т.нар. "ядрен референдум" през 2013 година, когато те са били 1,44% и 4,5% недействителни гласове на референдума през 2015 година. "Едва ли избирателите са станали по-неграмотни за тези години и явно нещо е сбъркано", коментира още той.

Манов изброи и градове, в които досега не е имало избирателна секция, но сега по новите правила се разкрива автоматично такава – сред тях са Пном Пен в Камбожда, Пхенян, Дамаск, Исламабад, Рамала в Палестинската автономия, Багдад, Техеран. Това е ефектът, когато се пише "законодателство на коляно".

Покрай "кошницата" промени в Изборния кодекс е минало незабелязано и разписаното право на ЦИК да определя правила за прилагане на Кодекса, посочи още Манов.

#ЦИК #Прозрачност без граници #Ваня Нушева #Изборният кодекс #санкции #Стефан Манов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници