Америка иска да забрани плуването с делфини на Хавайските острови

Америка иска да забрани плуването с делфини на Хавайските острови
A A+ A++ A

 

Американските федерални служби се опитват да прокарат забрана да се плува заедно с хавайските въртящи се делфини. Популярната сред туристите атракция вреди на съня на нощните създания, предаде АФП, съобщава БГНЕС.

Предложението на американската Национална служба по определяне на морските рибни ресурси, (National Marine Fisheries Service), която е част от Националната океанска и атмосферна администрация (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA) е да се забрани плуването с хавайските въртящи се делфини (spinner dolphins) или приближаването до животните по-близо от 50-тина метра. Според информация на хавайски туристически портал и сега е незаконен опита за приближаване до делфините, но „нищо не може да им забрани те да го направят”.

Мярката ще засегне силно популярните екскурзии, които позволяват на туристите да плуват с морски бозайници или да се приближат до тях с лодка.

"Предприемаме това действие, тъй като въртящите се делфини в района на главните Хавайски острови изпитват силен натиск от плувци и други потребители на океана, които търсят срещи с делфините”, каза пред журналисти Ан Гарет от Националната служба по определяне на морските рибни ресурси по-рано тази седмица.

Игривите и природно любопитни същества ловят риба, скариди и калмари в дълбоките морски води през нощта и си почиват през деня в плитките води.

Те плуват напред и назад по време на съня, който при делфините се характеризира с редуване на двете мозъчни половини.

Според властите, тези съществата през последните години са изправени пред силен натиск от дейностите за наблюдение на делфините, които ги разстройват по времето им за почивка.

Според Гарет, агенцията се бои от хронично смущение, което може да се отрази негативно върху здравето и успешната репродуктивност на морските бозайници.

Агенцията ще разгледа публичните предложеният в следващите 60 дни и ще проведе срещи на обществеността през септември, преди да вземе окончателно решение в рамките на една година.

Предложената забрана ще се изпълнява в зоната от две морски мили от брега на всички основни Хавайските острови и във водите между островите Мауи, Ланай, и Кахоолаве, където почиват делфините през целия ден.

Прогнозни данни на NOAA сочат, че делфините в района на Хавайските острови са около 3350.

Според информация на туристическия портал to-hawaii.com плуването редом с делфини на Хавайските острови рай Хавайските острови е обитавана от 8 различни вида делфини, сред които най-разпространени са афалината и петнистият делфин.

Многобройни туристически агенции предлагат плуване с делфини в открити води или разходки с лодка, от която могат да се наблюдават делфините. Тези обиколки обикновено са в комбинация с възможност за гмуркане.

В същия портал се подчертава, че делфините „са защитени от Движението за защита на морските бозайници и е противозаконно да се приближавате по- близо от 50 ярда (45 м) до тях”. „Това не означава, че те не могат да ви доближават”, уточнява информацията. „Делфините са дружелюбни и могат да решат да дойдат по- близо до вас, привлечени от любопитство. Но ако предпочитат да стоят на разстояние, вие не трябва да плувате към тях, да ги прегръщате и да се държите с тях като ваш домашен любимец”.

В един от морските паркове на Хаваите има специална програма с делфини, която дава възможност на посетителите да плуват, прегръщат, галят и дори целуват делфините. 

 

 

#делфини #Хавай #плуване #забранено #Американските федерални служби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »