Укрепват аварийно изгорелите тютюневи складове

Укрепват аварийно изгорелите тютюневи складове
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Окръжна прокуратура Пловдив разпореди аварийно укрепване на останките на изгорелите тютюневи складове. От  прокуратурата съобщават, че са приключили огледите по разследването в района на пожара, предаде БНР. 

Изпратено е и съобщение до Община Пловдив и Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” към Министерство на културата, че трябва да изпълнят незабавно задълженията си по Закона за културното наследство за аварийно временно укрепване на изгорелите сгради. Мярката трябва да предотврати пълното им разрушаване, както и опасността от инциденти.

Междувременно е образувано ново административно наказателно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, който беше съборен незаконно през март тази година.

Той не е изпълнил заповедта на министъра на културата да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност. Законът за културното наследство гласи, че в срок от една година от датата на съгласуване на проектната документация собственикът е длъжен да възстанови сградата във вида преди нейното разрушаване. 

При разрушаването бяха унищожени и уникални стенописи на художника Вълчан Петров. Те са на тема медицина и фармация, рисувани на стена в помещение, в което е имало аптека. Тъй като те са част от паметника на културата, от министерството уточняват, че те също трябва да бъдат възстановени. Засега обаче всичко, което се случва около полуразрушения склад, е блокиране на улицата и мълчание.

Община Пловдив, от своя страна, удължи ограничението за движение на автомобили в кръстовището на „Иван Вазов” и „Екзарх Йосиф” до 29 август. Районът в голяма степен все така е отцепен и за пешеходци с полицейски ограничителни ленти и патрули. Търговската част на ул. „Иван Вазов”, обичайно оживена, е замряла съвсем, някои магазини са опразнени. Заради ограничението на автомобилното движение, не се изхвърлят и битовите отпадъци от улицата.

Днес стана ясно, че до този момент правителството не е превело нито лев от предвидените суми за подпомагане на общинската фондация Пловдив 2019, която в момента подготвя сесия за нови проекти. По две отворени програми има вече внесени 15 проектни предложения. Управителният съвет ще внесе в Общинския съвет предложение да бъде направено официално запитване до Министерството на културата. Сумите, които са обещани и не са преведени, са съответно 500 000 евро за 2014 г, 750 000- за 2015-та и 1 250 000 лв. за тази година.

#Окръжна прокуратура Пловдив #Община Пловдив #административно наказателно производство #Вълчан Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »