Гочев: Любовта към родината трябва да бъде в сърцето ти

Гочев: Любовта към родината трябва да бъде в сърцето ти
Източник: info.btsbg.org
A A+ A++ A

 

Каквато и да ти е професията, любовта към планината, любовта към родината трябва да бъде в сърцето ти. Това е най-важното. Това каза за БГНЕС бившият конституционен съдия Димитър Гочев, който е член на УС на Български туристически съюз (БТС).

Тази година отбелязваме 121 години от началото на организираното туристическо движение в България и 166 години от рождението на Иван Вазов. Традиционно вече на морената пред Народния театър „Иван Вазов", откъдето през 1895 година са тръгнали 300 души за Черни връх бяха поднесени на цветя.

Димитър Гочев сподели, че се запалва по туризма от баща му и майка му. Първите му туристически преживявания са по Стара планина и още помни първото му голямо изкачване още на 6-годишна възраст по повод освещаването на хижа Добрила. Стига до там от Сопот с раница, в която има и тухла, тъй като всеки е трябвало да донесе по една тухла за строежа на хижата. И така и днес, когато още продължава да ходи по планината и помни всичките си докосвания до нея. За него да си турист е много нещо. „Това е не само едно физическо усилие, физическо упражнение, това е и морал, това е любов, това е и преклонение пред величието на планината и на природата, това е другарство – много важно нещо, това е любов към Родината. Нашето туристическо движение с това се отличава може би от другите, които са се появили по едно и също време в края на 19 в. – че то е продължение на възрожденската идея за Родината и затова то и до ден днешен носи в заряда си патриотизма”, каза мъжът и днес. Димитър Гочев смята, че сега планината е пълна с млади хора и казва, че това е един много важен заряд за нацията. Той признава обаче, че може би туристическия съюз не е този, който ги обединява за съжаление.

Алексей Стоев, който е общественият председател на БТС каза, че донякъде успява да обединят в техния съюз младите хора, които отиват да покоряват планината, но признава, че отговорът на този въпрос е и: донякъде не. „Аз много ходя по българските планини и трябва да кажа,че виждам изключително много млади хора, което много ме радва. Голяма част от тях не са членове на БТС и това е нормално”, каза той. Алексей Стоев се мотивира като посочи, че БТС е създаден от Алеко и по-късно продължена основно в 20 век в условията на държава, при която само, чрез БТС човек е могъл да се чувства сигурен и да се обзаведе с необходимите пособия, за да пребивава във високата планина. Днес във века на пазарната икономика, екипировката е достъпна за всеки човек и той по-няма нужда от организирани туристически дейности.

Целта на БТС обаче е да засили своето действие в българското училище, така че да отворят очите на българските ученици за прелестите на българската природа, за богатото културно-историческо наследство, например. Алексей Стоев се надява скоро с МОН да сключат 5-годишно споразумение.

В тяхната организация членуват около 35 000 човека. Има 165 туристически дружества. Националният им календар план съдържа в себе си над 350 прояви в рамките на една календарна година, поне 15 от тях са свърхпосетени. Такива са например - националният поход по стъпките на Ботевата чета, националния поход по стъпките на Апостола. 

#Димитър Гочев #БТС #Иван Вазов #Алексей Стоев #Алеко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"