Италия обяви Ден на национален траур

Италия обяви Ден на национален траур
A A+ A++ A

 

Ден на национален траур в Италия. Страната почита паметта на жертвите на голямото земетресение, което удари в сряда. Някои от загиналите ще бъдат погребани с държавни почести, съобщиха от Нова телевизия.

Повече от три денонощия след големия трус, надеждата някой да бъде открит жив под развалините е минимална. Въпреки това, спасителите продължават да търсят. И се надяват на чудо. Като чудото, което спаси 11-годишно момиченце в деня след земетресението.

Спасителят, открил детето под развалините си припомня - сигналът подал неговото специално обучено куче.

„Бяхме извикани в Аматриче заради земетресението. Пристигнахме на сутринта след труса. Моето куче, Сароти, даде сигнал, че под развалините има човек. Започнахме да търсим. И видяхме част от пижама. На момче или момиче. Пожарникарите разровиха още. Намерихме малко момиче, което говореше и ни казваше, че не е мъртва”, разказва Давиде Агрестини, водач на полицейско куче.

Стотици други не са имали същия късмет. И дори няма да бъдат погребани близо до дома си, защото в най-силно засегнатия регион, дори гробищата са разрушени и неизползваеми. В Асколи, недалеч от Аматриче, се очакват президента Матарела и премиера Ренци. Там пристигат телата на много от загиналите и ще се проведат официални церемонии.

„Дори да не ги познавам лично, сърцето ми се къса. Хората загубиха всичко - своите близки и домовете, за които са се трудили цял живот. Не трябва да стават такива неща”, казва Лучана, жител на Асколи.

А и до днес продължават силните вторични трусове. През нощта много хора избягаха на улицата, след като трус с магнитуд 4,2 беше усетен, отново в най-силно засегнатия регион.

#Италия #земетресение #ден на траур #загинали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"