Пампулов: Живописта на Димитър Казаков-Нерон е обречена на вечно прераждане

Пампулов: Живописта на Димитър Казаков-Нерон е обречена на вечно прераждане
Източник: radionatural.eu
A A+ A++ A

 

"Големият Димитър Казаков с неподражаемите си живописни платна, пръснати в галерии и колекции на 5 континента, с титаничната си творческа енергия, със самобитната си култура и ясновидска интуиция - каквото и да напиша за него, все ще е недостатъчно”, предаде БГНЕС.

Това сподели пред БГНЕС Димитър Пампулов, авторът на последната книга за живописеца, допълнено и преработено издание под лаконичното заглавие „Димитър Казаков - Нерон”, посветена на уникалния български живописец, който ни напусна преди 25 години. В същото време тече негова изложба в Националната художествена галерия, с произведения, предоставени от галериите в страната.

Интересът към личността и творчеството на живописеца Димитър Казаков - Нерон не само не намалява, но напротив - расте, продължи Пампулов. Картините му придобиват все по-голяма стойност не само у нас, но и в чужбина, името му присъства в приоритетите на значими колекционери. За съжаление, творчеството му е предмет и на много фалшификации, отбеляза Пампулов. Ако има художник у нас, чието наследство да е най-фалшифицирано, то смело може да се каже, че то е именно на Казаков. Но все не успяват - творбите му са толкова характерни и носещи уникална образност, че почти е невъзможно да бъде копиран, смята авторът на книгата, чийто живот, кариера и приятелство са свързани с живописеца.

Защо Димитър Казаков-Нерон е най-значимият съвременен живописец? „Защото още приживе той бе признат за сроден по талант с един Шагал, с един Миро, с един Дали… Да, така е - неговото място е сред тези високи образци на изящното изкуство”, призна Пампулов. Това прозря навремето и френският режисьор и сценарист Жан Мари Дро, който още по времето на късния социализъм дойде в България и направи 45 минутен филм за Казаков от голямата своя поредица „Художници-чародейци на своето време”. Тази портретна серия вървеше по един от най-популярните френски ТВ  канали.

Вие представяте ли си между десетте най-големи имена на художници в Европа и  света изведнъж да се появи и Нерон? Какво означава това ли? Само едно - висока оценка за дарованието на нашия известен живописец, за когото още вървят легенди от най-различно естество, коментира Пампулов. Жан Мари Дро вероятно е имал усещането, че у този наш художник има нещо божествено, нещо нестандартно и различно. Затова колкото повече време минава, толкова повече расте славата му, а тя по света никак не е малка. Негови творби са във Фонда за съвременно изкуство в Лувъра, в колекцията на американския бизнесмен, преди години президент на Пепси кола Доналд Кембел - творбите на Казаков той каза, че ще изложи заедно с тези на знаменития Анди Уорхол, в колекцията на Хуан Кайон - нумизматът от световна класа, който толкова бе запленен от нашия художник, че дори изсече медальон с образа на Казаков. Негови картини има в японската императорска колекция, творбите на автора там бяха №1 от цяла Източна Европа. Нерон присъства и в редица световни галерии и престижни частни колекции.

Безспорно, Казаков беше и голям особняк, като всеки голям художник, споделя Пампулов. Помня много случки с него, в които той изненадваше събеседниците и публиката си със своите странности, често с неподозирани реплики и постъпки. Като изложбата му в ЦУМ, когато отстрани от словото й известния критик и учен Аксиния Джурова и сам продължи откриването. Тя бе много усърдна, но, може би, на него не му се понрави начина, по който тя го представяше. Това бе една изложба от акварели, на откриването бе претъпкано от хора в тази импровизирана галерия. Тогава имаше призив изкуството да се съзерцава не само в престижните, снобски пространства, но и на такива места, за да стигне до обикновените хора. До тези, които имат средства за закупят един малък акварел на големия художник и да знаят, че това е Димитър Казаков, чиито творби излъчваха и тогава и сега много силна енергия, смята Пампулов.

Силно препоръчвам всеки българин да посети Националната художествена галерия, която от месеци е приютила платната на живописеца, призова авторът на книгата. Замисълът да се вземат картините от фондовете на окръжните галерии, които навремето много купуваха платна на съвременни наши художници, е похвален. Безценно е тази изложба да се види и от младите хора, от тези, които не го познават. Имам отзиви от много места за книгата си, от хора, които изобщо не са чували за Казаков и те са истински прехласнати от мащаба, таланта и силата на този български живописец, сподели Пампулов.

Нерон беше безпощаден към младите и много прям, но умееше да ги увлече и да им говори смислено за изкуството. Обичаше да ги напътства и при най-различни поводи. Често го правеше в градинката на Художествената академия, разказва той. Там събираше голяма аудитория от студенти и им говореше на чист и прост език какво трябва да преследват, за да запазят индивидуалността си. А не просто да рисуват красиви, макар и професионално направени, картинки.

Питате защо е толкова универсален като творец Димитър Казаков. Бих казал, че е всеобхватен. Той се занимаваше не само с живопис, правеше скулптури, рисуваше върху чинии, пишеше поеми, композираше като самоук музикални етюди, които много обичаше да пуска като фон на свои изложби, малко мистична музика в ритми като че ли отпреди хиляди години… В ателието на художника Цвятко Дочев в село Терзийско той само за няколко дни направи шедьоври върху керамични чинии, които останаха основно в музея в Ловеч. Той, всъщност, се забавляваше с всичко около себе си. И в това е неговата уникалност - живеейки създаваше голямото изкуство, а творбите му сякаш са създадени от божиите ръце, категоричен е Пампулов.

Ореолът около неговата личност, бих казал, че надминаваше в един момент, докато беше жив, постиженията му в изкуството, посочи той. Чак след като си отиде и не беше физически между нас, изведнъж, по един монументален начин започна да се усеща и неговото силно присъствие в българската национална съкровищница, каза той.

Творчеството на Казаков тръгва от богатството на българския фолклор, но го развива по свой начин. Според мен, по модерност той надхвърля нивото на един Иван Милев, примерно, когото винаги слагаме като еталон. Казаков отива много, много над него, поясни Пампулов.

Наложително е да се направи голям, луксозен албум само от репродукции на творби на Димитър Казаков-Нерон, които да са притежание не само на фондовете на нашите галерии и музеи, но и от частни колекции, сподели авторът на книгата, който има идея как да стане това. В него искам да включим и картини, които са емблематични както за автора си, така и за българското изкуство. Не само съм сигурен, знам, че Димитър Казаков ще присъства все повече с картини, с литература, с албуми в българския художествен живот, убеден е Пампулов. Живописта и личността на Димитър Казаков-Нерон са обречени на вечно прераждане. 

#Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"