Британски поет издаде стихове на български

Британски поет издаде стихове на български
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

Британският поет и драматург Том Филипс, автор на пиеса, посветена на протестите срещу правителството „Орешарски“, която се играе на театрална сцена в Бристол, представи пред българската публика своята стихосбирка „Непознати преводи“ със стихове, написани на български език, предаде БНР.

"Това беше много интересно преживяване. Започнах да пиша стиховете, защото уча български от един учебник и бях научил доста думи една по една, и изведнъж тези думи и изрази започнаха да се оформят в стихотворения. Изведнъж започнах да откроявам структури и мисли и започнах да ги записвам. Беше много интересно, защото речникът ми е много беден, а познанията ми по граматика са относително елементарни,  можех да мисля само по определен начин, когато пишех на български. Защото аз не хитрувах, опитвах се да пиша и мисля на български, а не да мисля и пиша на английски, а после да превеждам. В резултат на това стихотворенията са много различни от онези, които пиша на английски", коментира Филипс.

В интервю за предаването „Графити по въздуха“ живеещият в Бристол драматург, който възнамерява да се пренесе в България от есента на следващата година, разказа за интереса си към Балканите, както и за шока си от резултатите от референдума във Великобритания.

"Хората във Великобритания не могат да мислят като европейци. Те не се възприемат като европейци, а аз винаги съм се смятал за европеец.  Мисля за идентичността си на пластове. Живея в Бристол, следователно съм жител на Бристол в някаква степен, Бристол е в Англия, така че съм англичанин в някаква степен, Англия е част от Великобритания, така че съм британец в някаква степен, Великобритания е част от Европа, така че се чувствам европеец и човек може да продължи в този дух. Мисля, че този начин на възприемане на идентичността вероятно не се среща често и вероятно това е един от проблемите с Брекзит", допълни драматургът.

#Орешарски #Бристол #Англия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"