Музеите в Италия събраха стотици хиляди евро в подкрепа на културните паметници

Музеите в Италия събраха стотици хиляди евро в подкрепа на културните паметници
Източник: rual-travel.com
A A+ A++ A

 

Италианските музеи събраха в неделя 610 хиляди евро за ликвидиране на последствията от земетресението, което разтърси централната част на Италия на 24 август. Това съобщи в понеделник вечерта Министерството на културното наследство и културните дейности, предаде БГНЕС.

"610 хиляди евро събраха само държавните музеи, като преведоха всички постъпления от продажбата на билети в неделя Към тази сума ще трябва да добавите и приноса на общинските, частни и религиозни музеи, които подкрепиха инициативата, обявена от министерството", се казва в изявление на ведомството.

В неделя в италианските музеи влязоха над 70 хиляди души, които откликнаха на поканата на министъра на културното наследство, културните дейности и туризма Дарио Франческини да се помогне на засегнатите от бедствието. Всички средства ще бъдат изразходвани за възстановяване на културното наследство в засегнатите от земетресението райони. Според властите, повече от 900 паметника са повредени, 50 от тях напълно или частично са унищожени. Франческини заяви, че възстановяването им "е необходимо за запазване на историята".

Средства в помощ на засегнатите райони сега се събират по различни канали. Един от тях е изпращането на есемес съобщения до специален номер, който е свързан с банковата сметка на Агенцията за гражданска защита. На 24 август там получиха повече от 10 милиона евро. Цената на едно съобщение бе 2 евро.

Земетресението с магнитуд по различни данни над 6,2 стана в сряда през нощта и бе последвано от второ с магнитуд 5,4, както и серия силни трусове. То засегна обширна зона в Апенините и поради малката си дълбочина причини значителни разрушения. Загинаха над 290 души, хиляди къщи в населени места със старинна архитектура бяха разрушени.

#610 хиляди евро #610 хиляди евро #50 #унищожени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »