Нов вид телефонни измами. Целят се в по-младите

Нов вид телефонни измами. Целят се в по-младите
Източник: www.dunavmost.bg
A A+ A++ A

За зачестили случаи на телефонни измами съобщиха от Районното управление на МВР във Велико Търново. Мними служители от полицията, прокуратурата или съда се обаждали по телефона и търсели преводач от чужд език за нуждите на институцията, предаде БНР.

Извършителите на измамите избирали жертвите си, използвайки информация от обяви в интернет или печатни издания, като се обаждали по мобилни и стационарни телефони предимно на учители, както и в агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти.

Главно по-млади хора, владеещи чужди езици, били прицелът на тези престъпления. В такъв разговор например мнимият служител на МВР обяснявал, че в полицейското управление е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. После казвал, че “задържаният” чужденец  трябва да се обади на близките си зад граница, но няма ваучер и отправял молба да му бъде закупен.

Жертвата трябвало да издиктува номера с обещанието, че  парите за ваучера ще бъдат възстановени в полицията, когато се извърши преводът. На гражданите, за да бъдат убедени, допълнително се обаждали и известни адвокати, ангажирани със случая. Под предлог, че трябва да се даде подкуп на водещия разследването, жертвата е молена да изпрати пари по банков път в Сърбия или в съседна на България държава.

#Велико Търново #по-млади #Сърбия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"