Демонстранти, симпатизиращи на Русеф, блокираха пътища в Бразилия

Демонстранти, симпатизиращи на Русеф, блокираха пътища в Бразилия
Източник: news.bg
A A+ A++ A

 

Участници в протестни акции срещу отстраняването на президента на Бразилия Дилма Русеф блокираха шосета на няколко места в страната, съобщи порталът UOL (У О Ели). Демонстрации има в щатите Сан Паулу, Сеара и Риу Гранди ду Сул, предаде БГНЕС.

Още сутринта демонстрантите запалиха автомобилни гуми на магистралите в подстъпите към големите градове и предизвикаха големи задръствания. Много хора бяха с плакати „Долу Темер!” ( заместникът на Русеф, който е и. д. президент).

Ако Русеф бъде окончателно отстранена, Мишел Темер ще довърши мандата й до края на 2018 година.

Във федералния Сенат (горната камара на парламента) на Бразилия започна заседанието, на което законодателите трябва да решат бъдещето на Русеф.

Очакваше се дебатите да продължат 17 часа, след което да се гласува. Междувременно обаче, председателят на федералния Върховен съд Рикарду Левандовски призна, че финалното обсъждане на импийчмънта може да се проточи и затова е по-вероятно решението да бъде взето на 31 август.

Противниците на Русев мотивират искането за отстраняването й с финансови нарушения, които тя извършила в първите месеци на втория си мандат. Става дума за подписани от Русеф укази за отделяне на държавни средства без консултации с парламента, както и за отлагане на плащанията на държавните банки. Според опозицията, тези действия са били опит за прикриване на бюджетния дефицит.

Русеф няколкократно подчертава, че е невинна, а инициативата за импийчмънт е политически мотивирана. 

#участници #Бразилия #Дилма Русеф #Мишел Темер #финансови нарушения #укази #импийчмънт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »