70 нови автобуса тръгват из София

70 нови автобуса тръгват из София
A A+ A++ A

 

Столична община пуска поетапно първите нови автобуси на Столичния автотранспорт. В София са 70 от всички 110 автобуса, а останалите 40 вече са пристигнали на пристанище Бургас и ще бъдат в София до дни, съобщава БГНЕС.

Ще подменим 12 от градските линии на града. Това е важно за пътниците, защото са климатизирани, нископодови автобуси, удобни за придвижване, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Фандъкова посочи също, че новите автобуси ще се движат по 9 линии - 60, 64, 77, 82, 604, 309, 72, 84, 404. От днес ще бъдат пуснати по три линии – 64, 604, 309, а поетапно и по останалите линии.

Фандъкова коментира, че се подменят автобуси, които са над 30-годишни. 90% от тролейбусите вече са подменени, през септември пристигат и новите трамваи. Ще бъде обявена и нова процедура за нови 30 автобуса, които ще бъдат купени със спестени пари от стария конкурс.

Програмата за обновяване на столичния транспорт, приета от Столичния общински съвет предполага цялостна модернизация на автобусния транспорт до 2019 г., като средната възраст на автобусите ще бъде 7 години. В тази програма са заложили и електробуси, вече е уговорено новият електробус да пристигне за 6-месечен тестови период.

Тези 110 автобуса са на стойност 33.5 млн. лв. без ДДС. Останалите 30, които ще дойдат са на стойност 8.5 млн. лв., което означава че един от първите 110 автобуси са на стойност 300 хил. лв., а от останалите 30 автобуса, един струва по 280-290 хил. лв. Това заяви Слав Монов, директор на Столичния автотранспорт.

През септември ще бъдат взети още 120 автобуса, които се движат на природен газ. На следващите два етапа ще бъдат взети още 12 хибридни автобуса и 20 чисто електрически автобуса, както и 10 по-малки, които ще бъдат използвани като довеждащ транспорт към метрото.

Кметът на София обяви също, че от октомври ще бъде пусната по една линия в града и електробус, който ще бъде тестов.

“Това е голям успех и голяма придобивка за нашия град, за всички, които се интересуват от по-чиста околна среда. В последните три години заедно с тези автобуси, които пристигнаха, успяхме да подменим и до края на септември ще подменим над 50% от старите автобуси на града”, обясни Фандъкова и допълни, че до седмици ще обявят и новата процедура за още 30 нови автобуса.

За представянето на новите автобуси от Китай бе дошъл и вицепрезидентът и изпълнителен директор на компанията производител на новите столични автобуси - „Ютонг“, Ху Фенгю. Той заяви, че компанията е реализирала свои автобуси в над 130 държави и през 2015 г. е продала над 67 хил. автобуса.

Автобуси от този тип са добре познати и се движат в големите градове на Франция, Великобритания, Испания, Русия, Словакия, Чехия, Норвегия, Исландия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »