Правителството отложи въвеждането на таван за доплащане на лекарства

Правителството отложи въвеждането на таван за доплащане на лекарства
odessa-life.od.ua
A A+ A++ A

 

Разпоредбите на чл. 5, ал. 5 и на чл. 8, ал. 5 от Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти да се прилагат от 1 януари 2017 г., реши правителството, пише БГНЕС. Новите правила обаче трябваше да влязат в сила от 1 септември. 

По силата на чл. 5, ал. 5 от наредбата, за лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, не може да се начислява доплащане от пациента, по-високо от 60 на сто върху стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствения продукт, който е с най-ниската стойност за дефинирана дневна доза/терапевтичен курс, определена по реда на наредбата при отпускането им в аптека.

Съгласно чл. 8, ал. 5, ако за лекарствен продукт не може да бъде намерена цена на производител за същия лекарствен продукт в референтните държави, заявената цена на производител не може да бъде по-висока от два пъти цената на производител на лекарствения продукт със същото международно непатентно наименование и лекарствена форма, който е с най-ниската стойност за дефинирана дневна доза/терапевтичен курс.

Отлагането на тези правила се налага, тъй като анализирането на предстоящите промени показва допълнителна необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали в наредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти. На следващо място е необходим и по-дълъг период от време за приспособяване регистрите на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти към новите изисквания на наредбата. Необходимо е по-продължително технологично време, за да бъде приспособен ефективно аптечният софтуер към новите изисквания, да бъдат предвидени контроли върху софтуера на Националната здравноосигурителна каса с оглед непротиворечиво отчитане на лекарствените продукти. За операторите в здравната системата е необходим и по-дълъг период да реализират по досегашния ред лекарствените продукти, закупени по досегашните правила за формиране на размера на доплащането им от пациентите и на техните цени.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »