Българин и холандец отиват на съд за 60 кг кокаин в тайник на комбайн

Българин и холандец отиват на съд за 60 кг кокаин в тайник на комбайн
Източник: tvn.bg
A A+ A++ A

 

Окръжна прокуратура –Русе приключи разследване и предаде на съд българин и холандец, придобили, държали и пренесли праз границата на страната близо 60 кг кокаин укрит в тайник на комбайн, съобщиха от прокуратурата, предаде БГНЕС.

Обвинението срещу Николай Н. /български гражданин на 35 години/ и Бренченс К. А. П. Й. /холандски гражданин на 54 година / е за това, че през периода от януари до 5.05.2012 г., двамата в съучастие с неустановени лица, като извършители, без надлежно разрешително, с цел разпространение, в гр. Буенос Айрес, Аржентина, придобили, високорисково наркотично вещество - кокаин, с тегло 59 956 грама, на стойност 2 727 645 лв., и от Буенос Айрес, Аржентина до Варна и от там до Русе, България, държали същото наркотично вещество, като то е в особено големи размери.

Срещу двамата е повдигнато и обвинение за това, че на 11.04.2012 г. във Варна, пренесли през границата на страната високорисково наркотично вещество - кокаин с тегло 59 956 грама за 2 727 645 лв, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Двамата са обвиняеми и за това, че през периода от март до 5.05.2012 г., в Русе, като извършители, се приготвили без надлежно разрешително да пренесат през границата на страната високорисково наркотично вещество - кокаин с тегло 59 956 грама, на стойност 2 727 645 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Николай Н. е обвиняем и за това, че от 24.04.2012 г. до 06.05.2012 г. в Пловдив, без да има за това надлежно разрешение, държал боеприпаси за огнестрелно оръжие - 114 броя патрони. Обвиняемият Николай Н. имал парични задължения и търси всякакви източници на финансиране. Холанският гражданин /пребиваващ в страната ни/ Бренченс имал опит и връзки в дейността с наркотични вещества в Кралство Нидерландия и в други страни.

При престоя си в България започнал да търси с кого да започне да внася в страната наркотични вещества, които да продава. Между двамата станала уговорка, че може да спечелят пари от контрабанда на наркотични вещества, като Бренченс щял да осигури наркотика и парите за него, тъй като имал необходимите връзки и възможности, а Николай Н. щял да поеме дейността, свързана с придаване на законност и прикриването на дейността по контрабандата.

Решили вносът и транспортирането на наркотиците да бъдат скрити зад дейност свързана с внос на селскостопанска техника от Аржентина в България, като за целта използвали фирма на друго лице с основен предмет на дейност внос и продажба на селскостопански машини.

Първият зърно-комбайн от Аржентина бил доставен на 14.03. 2011 г. на пристанище в Бургас, като в него нямало укрит наркотик. След това по отработената вече схема през август 2011 г. била преведена сумата от 60 628 американски долара, за втория комбайн. Междувременно неустановени лица в Аржентина, в изпълнение на уговорката с Бренченс да се достави наркотично вещество-кокаин създали специално пригоден метален контейнер, който монтирали във вътрешността на зърнокомбайна. В кутия били наредени 60 пакета с кокаин, с общо тегло 59 956 грама.

Обвиняемите стриктно следили движението на двата контейнера, в които били комбайна и оборудването към него, от пристанище Буенос Айрес – Аржентина до пристигането им на 11.04.2012 г. на пристанище Варна и организирали плащането на съответните мита и такси.

След митническа проверка контейнерите били транспортирани до пристанище Изток-Русе, с намерението стоката да се отпрати за Кралство Холандия. С оглед предстоящият им импорт за Кралство Холандия, те били подложени на щателна митническа проверка. на 05.05.2012 г. от митническите служители при митница-Русе, при която бил открит специално пригоден метален контейнер, монтиран в зърнокомбайна, в която бил укрит наркотика.

Поради това, че обвиняем по делото е чужденец и едно от деянията е извършено в чужбина от български гражданин, Окръжна прокуратура – Русе е внесла обвинителният акт в Софийски градски съд.

#Аржентина #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"