Оперни дни в чест на Фьодор Шаляпин

Оперни дни в чест на Фьодор Шаляпин
Източник: rusofili.bg
A A+ A++ A

 

С оперния спектакъл „Кармен” от Жорж Бизе ще започне XV Международен фестивал на оперното изкуство „Шаляпински вечери в Уфа”. Уфа е столицата на руската република Башкирия, предаде БГНЕС.

Премиерният спектакъл е поставен от руския режисьор Дмитрий Белянушкин. Самият фестивал се провежда от 16 до 25 септември.

„Оригиналността не е в това някой да бъде облечен в джинси или да излезе с мотоциклет на сцената. Решихме да се концентрираме върху образа на Кармен, да намерим в тази жена лиричните и някъде трагичните ноти, разказва режисьорът. „Това е тази жена, с която би мечтал да бъде всеки мъж. Тя не разрушава, а спасява този свят”.

В ролята на Кармен е поверена в двата спектакъла на две солистки. Първата - Лариса Андреева - е от Московския музикален театър „Станиславски и Немирович-Данченко”. Във втората вечер ще пее Любов Буторина от Башкирската опера.

На 19 септември предстои друга оперна класика – „Травиата” на Джузепе Верди.

Паралелно с фестивала се провежда и първият Международен конкурс за вокалисти „Фьодор Шаляпин”.

Проектът „Шаляпински вечери в Уфа е от 1991 година в памет на 100-годишнината от дебюта на световната звезда на операта на местната сцена – през 1890 година.

Роденият на 13 февруари 1873 г. в Казан Фьодор Шаляпин става известен като един от най-добрите басове в света. След началото на XX век той гастролира триумфално извън родната си Русия. Посрещат го възторжено почитатели в Милано, Париж, Ню Йорк, Лондон. Напуска Съветска Русия през 1922 г. и се установява в Париж. През 1934 г. посещава България. 

#Кармен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници