Значително по-малко проверки по Черноморието от Комисията за защита на потребителите

Значително по-малко проверки по Черноморието от Комисията за защита на потребителите
vilihoteli.com
A A+ A++ A

 

Комисията за защита на потребители сериозно е намалила превантивната дейност, изразяваща се в извършването на проверки по Черноморието това лято. Това става ясно от писмен отговор на министъра на икономиката Божидар Лукарски до депутат от Реформаторския блок, пише БГНЕС. Икономическото ведомство има контролни функции спрямо КЗП. Справката показва, че служителите на КЗП във Варна и Бургас сериозно са намалили проверките по Черноморието през отминалото лято спрямо активния туристически сезон на 2015 г. Това става на фона на множеството уверения от страна на председателя на КЗП Димитър Маргаритов, че ръководеното от него ведомство извършва засилен контрол в полза на потребителските права.

С близо 1/3 са били намалени проверките на КЗП в Бургаско през месеците май, юни, юли и август на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. Ако това лято са били извършени 1644 проверки в търговската мрежа по Южното Черноморие, то през миналата година те са били 2050. Това се е отразило сериозно и на размера на наложените санкции. През това лято глобите в Бургаско възлизат на общо 28 150 лв., докато миналата година те са достигнали 87 400 лв. За месец юли 2016 г. дори се оказва, че има наложени санкции едва за 300 лв.

Спад на проверките е налице и в работата на служителите на КЗП във Варна. През лято 2016 г. са извършени 2537 проверки срещу 3040 за миналата година. Наложените санкции през месеците май-август 2016 г. обаче са по-големи от тези за същия период на 2015 г. – 167 400 лв. срещу 147 900 лв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »