Ръст на петролните цени с 2% след спад на американските запаси на суров петрол

Ръст на петролните цени с 2% след спад на американските запаси на суров петрол
Източник: www.belvpo.com
A A+ A++ A

В сряда "черното злато" поскъпва с около 2%, следвайки данни на Американския петролен институт (API), показващи изненадващо солидно понижение на петролните запаси в САЩ, предаде БГНЕС.

Подкрепа за възходящото движение оказват и информации, според които основните производителки от и извън ОПЕК са все по-близо до постигане на споразумение, имащо за цел ограничаване на петролните добиви.

Късно снощи постоянният представител на Русия в ОПЕК Владимир Воронков беше цитиран от Интерфакс да казва, че Москва ще подкрепи сделка за стабилизиране на петролните пазари в рамките на следващите 12 месеца. "Едногодишно споразумение ще задоволи този критерий", отбеляза Воронков.

В същото време агенция Блумбърг цитира главния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, според когото официални ирански представители са посочили, че Техеран също се ангажира да участва в предстоящите към края на месеца преговори. През следващата седмица 14-те членки на картела и основните производителки извън ОПЕК ще осъществят неформални разговори в кулоарите на Международния енергиен форум, който ще се проведе в Алжир между 26-и и 28-и септември.

Въпреки че Баркиндо потвърди, че преговорите през следващата седмица ще имат единствено консултативен характер, те могат да представляват основа за насрочване на спешна извънредна официална среща на ОПЕК, на която да се вземе решение за ограничаване на производствените квоти.

Междувременно API отчете изненадващ драматичен спад на американските петролни запаси с цели 7,5 млн. барела за седмицата до 16-и септември при прогнози за тяхна нарастване с над 2,5 млн. барела.

От друга страна, днешното решение на Японската централна банка да промени настоящата рамка на провежданата от нея парична и лихвена политика, ангажирайки се с 10-годишен период, в който да задържи реалната лихва близо до нулата, спомага за подновяване на инвеститорския риск-апетит на световните капиталови пазари и респективно на пазарите на суровини.

Всичко това допринася за поскъпване на ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол с 2,16% към 45,00 долара за барела и на фючърсите на петрола сорт "брент" – с 1,77% към 46,69 долара за барел.

В краткосрочен план вниманието на участниците на петролните пазари ще се насочи към официалните данни на Енергийната информационна администрация (EIA) за седмичните петролни запаси в САЩ (от 17:30 ч.) и дали те ще потвърдят изненадващите данни на API. С напрегнато очакване ще се следи и краят на двудневното заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч.).

#API #EIA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »