Нови сблъсъци в Шарлот. Обявиха извънредно положение (обновена)

Нови сблъсъци в Шарлот. Обявиха извънредно положение (обновена)
Източник: news.bg
A A+ A++ A

 

Властите на американския щат Северна Каролина обявиха извънредно положение в град Шарлот, където протестни акции прераснаха в масови безредици, предаде БГНЕС.

Губернаторът на щата Пат Макрори въведе извънредно положение по искане на началника на полицията в града. Макрори разпореди мобилизация на Националната гвардия за оказване на помощ на местните сили на реда.

По-рано бе съобщено за един убит при масовите безредици в града. Кметът коригира новината, като обясни, че цивилният мъж е тежко ранен и е в критично състояние, но не е мъртъв. Той е на командно дишане, се уточнява в съобщението на кмета в „Туитър“. В по-ранното съобщение се казва, че стрелбата е била между цивилни. Това, което се знае със сигурност, че не е имало стрелба от полицай.

В съобщението на властите се подчертава, че фаталният изстрел е даден от цивилен и че полицията не е стреляла. Кметът на Шарлот Дженифър Робъртс обясни, че мъжът е откаран в болница, но там не са могли да му помогнат. Тя каза, че за момента самоличността му не е установена. Това, което се знае със сигурност, че не е имало стрелба от полицай. Протестите се организират за втора поредна нощ, след като при инцидент със стрелба от страна на полицай загина 43-годишен чернокож.

Властите затвориха по-рано снощи превантивно магазини и ресторанти в квартал с много заведения в центъра на града. Привечер стотина студенти, повечето от които – чернокожи, легнаха на земята в знак на протест срещу полицейското насилие. Според тях 43-годишният Кийт Ламонт Скот е станал жертва на полицейска грешка. Според полицията Скот е бил застрелян, след като отказал да остави оръжието си. Близките му твърдят, че в ръка е носел само книга. На място се събраха религиозни водачи, активисти и съседи на убития.

Според тях полицаите са подменили книгата в ръката му с оръжие. Жена, чието дете учи в същото училище като сина на убития, твърди, че той всеки ден го чакал да слезе от автобуса след учебните занятия.

Във вторник вечер в града имаше мирен протест. Той обаче скоро прерасна в насилие, като събралите се започнали да чупят колите на полицията и да хвърлят камъни срещу служителите на реда. Ранени бяха 16 полицаи, както и неуточнен брой протестиращи.

Полицаят, застрелял мъжа, е освободен от работа докато трае разследването. Самият той е чернокож. Той и негови колеги били изпратени да заловят заподозрян. Кийт Ламонт Скот не е бил въпросният заподозрян. Той седял в колата си, но според полицията отказал да остави оръжието, което държал в ръка.

 

#Шарлот #сблъсъци #чернокож

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници