Задържаха българин в София по подозрения за радикален ислямизъм

Задържаха българин в София по подозрения за радикален ислямизъм
Източник: velikabulgaria.eu
A A+ A++ A

Полицията е арестувала мъж по обвинение в радикален ислямизъм и подготовка на атентати. 21-годишният Иван Захариев е роден в България, с майка българка и баща виетнамец. Следен е 2 месеца. Специализираният наказателен съд гледа мярката за неотклонение в 14 ч. Прокуратурата пледира за най-тежката - задържане под стража, предаде БНТ.

В хода на разследването от прокуратурата са разпитали свидетели, претърсили са жилището му и са иззети веществени доказателства - религиозна литература. Иззети са фейсбук-кореспонденция на обвиняемия, както и лични документи. Захариев се обучавал в стрелба на стрелбището в кв. Левски в София и в други градове. Всичко това дало основание на службите да го задържат. Повдигнато му е обвинение по чл. 208 - подготовка в тероризъм, във връзка с чл. 115 и 128 - убийство и нанасяне на тежка телесна повреда. Според обвинението Захариев имал намерение да напусне страната и да извърши терористичен акт.

Пред съда самият обвиняем заяви, че през януари напуска Австралия и посещава Мароко, където е приятелката му. След това с баща му се прибират в България - баща му имал пенсия от Америка, която би била обложена в Австралия, затова идват в България. Също така, Захариев искал да подаде молба за издаване на български документи за самоличност. Захариев допълни, че допреди два месеца бил мюсюлманин, но впоследствие се отказал от религията.

Религиозната литература, намерена в дома му, била, за да води спорове във Фейсбук с други мюсюлмани, че ислямът не е, по думите му, "истинската" религия. Попита риторично - ако се обучавах в стрелба с цел извършването на терористични атаки, нямаше да ходя по 1 път седмично. От един месец не бил посещавал стрелбищата. Дори не можел сам да си зареди оръжието.

Свидетели разказали пред държавното обвинение, че стреляйки, Захариев споделил, че виждайки мишените, си представя хора. Адвокатът на мъжа коментира това, че е изказването му е изтълкувано неправилно - в смисъл, че се страхува да стреля, тъй като си представя хора.

Захариев действително имал намерение да напусне България, но за да продължи обучение в университет в Сидни и Канада. Дори подал запитване до двете институции кога е първият семестър. Останал в България повече от предвиденото, тъй като процедурата по издаване на лични документи се проточила. Захариев и баща му живеят на адрес в столичния квартал "Хаджи Димитър".

#ДАНС #СДВР #Джон Захариев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »