Фестивалът на храната и виното е по улиците на Торино

Фестивалът на храната и виното е по улиците на Торино
Източник: www.riminitoday.it
A A+ A++ A

 

Започва поредното издание на един от най-големите в света гастрономически фестивали в италианския град Торино, но за първи път празникът на храната ще има и събития на открито, предаде БГНЕС.

Стотици хиляди посетители ще могат да избират измежду предложения с храни от цял свят, ще се включат в тематични сладоледени обиколки на Виа дел джелато, а трети ще събудят апетита си с кинопрожекции или дискусии.

Панаирът Salone del Gusto, който продължава до 26 септември, е организиран от Движението за бавно хранене и мрежата на свързани с храната общности Terra Madre. Присъстват около 7000 делегати от 143 държави от всички континенти.

Движението „Бавно хранене”, което чества своята 30-годишнина, е основано в района на Торино от социолога и гурме критик Карло Петрини в отговор на отварянето на първите ресторанти за бързо хранене в Италия.

Асоциацията се стреми да образова хората по отношение на различни вкусове като се пази биоразнообразието и се насърчава производството на храни по начин, който зачита околната среда и културната идентичност.

Днес движението има 100 000 последователи от 160 държави.

Освен кулинарни уроци и срещи за вечеря, тазгодишният панаир включва повече от десет работилници, където ястия от различни краища на света се комбинират качествени вина, както и срещи с производители и занаятчии.

Специалисти ще дават съвети на начинаещи градинари, които искат да отглеждат зеленчуци в рамките на кампанията колкото се може повече хора да произвеждат сами храната, която консумират.

Руските майстор готвачи близнаци, Сергей и Иван Березуцки, които са хит в Москва, ще предложат модерен поглед към кухнята отпреди 1917 година, а испанецът Хавиер Пеисие от Барселона пък превръща месото и рибата в гарнитури, докато зеленчуците стават основно ястие.

Над 900 изложители на деликатеси ще се представят в Торино, редом с 310 производители на традиционни или застрашени продукти, които са под защитата на етикета „Бавна храна” – от мексиканските чушки Серано до люспите от щир (амарант) от Перу. 

#Торино

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници