Самоуправляващи се минибуси на градски транспорт вече в Париж

Самоуправляващи се минибуси на градски транспорт вече в Париж
Нова телевизия
A A+ A++ A

 

 

Компанията оператор на градския транспорт в Париж направи първа демонстрация на самоуправляващ се електрически минибус по улиците на мегаполиса, пише Нова телеивзия.

Подобно на други големи градове по света френската столица е заинтересувана от това ново автономно и екологично превозно средство, съобщи Франс прес.

Компактен и квадратен, този малък бял автомобил на граховозелени точки обикаля цял следобед маршрут от няколкостотин метра край бреговете на р. Сена пред веселите и любопитни погледи на минувачите.

Минибусът няма волан, нито шофьорска кабина. Движи се с 25 км/ч и може да превозва дузина правостоящи пътници. Изпробван е вече на полигон в Холандия, Япония, Сингапур и Калифорния и в реални пътни условия в Хелзинки и Дубай.

Благодарение на технологията си за управление, той адаптира скоростта си според средата и при необходимост спира напълно за сигурност на пътниците и на пешеходците.

Те могат да превозят до 15 пасажери със скорост от 20 км/ч, оборудвани са с камери и лазерни датчици. Цената на такъв автономен автомобил е 200 000 евро.

 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »