Очаква се 15 млрд. лв. да бъдат инвестирани в строителството

Очаква се 15 млрд. лв. да бъдат инвестирани в строителството
saris.bg
A A+ A++ A

 

Поне 15-16 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в строителство през следващите шест години. Това стана ясно от думите на вицепремиера по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев по време на Шестия дискусионен форум на тема „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020“. На конференцията бяха обсъдени именно перспективите и възможностите за строителство през 2017 г. и напредъкът по оперативните програми. Томислав Дончев подчерта още, че има пари и вече сме овладели технологията да ги използваме. Според него не по-малко от 12 млрд. лева ще бъдат инвестирани в строителство, пише Агенция Фокус. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че 2016 година не е толкова силна за строителството в сравнение с 2015 година. По думите ѝ през 2015 г. са били завършени всички проекти. Освен това, според нея, 2015 е била годината с концентрация в строителните обекти. Павлова успокои, че 2016 г. все пак не е нулева, а е годината на малките и средните строителни предприятия. Тя подчерта, че има предоставени над 1,3 млрд. лева на общините. Лиляна Павлова изрази очакване, че през 2017 г. ще има подем, като фокусът трябва да бъде върху професионалното образование. По думите ѝ са заделени 224 млн. лв., които да бъдат предоставени на професионалните гимназии. Освен това, МРРБ ще подкрепи и реформата в спешната помощ, където предстои инвестиция от над 160 млн. лв. за ремонт на болничните заведения в почти цялата страна във всички 170 малки населени места, както и за доставка на линейки. 100 млн. лв. пък ще бъдат отделени за домовете за стари хора, а 380 млн. лева ще бъдат инвестирани за регионалните пътища, като те ще бъдат концентрирани в Северна България. 

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ заяви, че още 26 км ще бъдат изградени от автомагистрала „Хемус”. По думите му в момента са пуснати две обществени процедури за избор на изпълнител за строителство на участъци - първият участък е от Ябланица до „Боаза” с дължина от 10 км, а вторият участък е на територията на област Шумен, от Белокопитово в обратна посока към Търговище и София с участък от 16 км.
 
Инж. Лазаров допълни, че за магистрала „Хемус“ ще се разчита основно на национално финансиране. Във връзка с пътните произшествия с мотористи инж. Лазаров обясни, че въпреки информационните кампании на „Пътна полиция“ и на различни организации, шофьорите на автомобилите и камионите трудно забелязват мотористите и инцидентите зачестяват. По думите му това поражда необходимостта от знак, който да указва, че в тези маршрути има често преминаване на мотористи. По тази причина тепърва ще се анализира с експерти къде ще се поставят табели на места с повтаряемост на ПТП. По думите му целта на табелите е да заострят вниманието на водачите на автомобили и камиони. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова също взе участие във форума, като подчерта, че София вече има около 1 млрд. лв. гарантирани за новия програмен период. Тя уточни, че са отделени 752 млн. лв, а по ОПРР 240 млн. лв., които са подписани и одобрени. По думите ѝ по Националната програма за подобряване на енергийната ефективност в София вече са сключени договори за целево финансиране на 161 сгради. За 91 от тях са сключени договори за техническо и енергийно обследване. Фандъкова посочи, че към момента са обявени обществени поръчки за изпълнител на строителен надзор на 33 сгради. Кметът на София подчерта, че през октомври и в столицата ще стартира тази програма. 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници