Делегация на КЕВР на работно посещение в Букурещ

Делегация на КЕВР на работно посещение в Букурещ
Източник: forumnews.bg
A A+ A++ A

 

Днес и утре делегация на КЕВР, водена от председателя на регулатора доц. Иван Иванов, ще бъде на работно посещение в Букурещ по покана на президента на Енергийния регулаторен орган на Румъния /ANRE/ Никулае Хаврилет, предаде БГНЕС.

В състава на българската делегация участват членът на Комисията Евгения Харитонова и ръководни експерти от дирекциите „Електроенергетика и топлоенергетика“, „Природен газ“ и „Правна“, съобщиха от КЕВР.

Основните теми, по които двата регулатора ще обменят опит и полезни практики, са либерализацията на електроенергийния пазар и по-специално борсовата търговия в сегмента „в рамките на деня“, ролята на регулаторите за свързаността на регионалните пазари на електроенергия и природен газ, хармонизацията на подзаконовата нормативна уредба със законодателството на ЕС в сектор природен газ и въвеждане на разпоредбите на европейските Мрежови кодекси.

Български и румънски експерти, съвместно с представители на NordPoolр и норвежкия регулатор NVE ще обменят опит в областта на успешните практики за мониторинг на борсовия пазар на електроенергия.

Предстоящото посещение е продължение на установените активни контакти между двата национални енергийни регулатора. През февруари т. г., по време на визитата на румънска делегация у нас, беше подписано Споразумение за сътрудничество, насочено към повишаване качеството на регулаторния процес. То предвижда различни форми на съвместна дейност по теми от общ интерес, посредством обмяна на информация, документация и полезни практики.

В Споразумението са планирани и инициативи, насочени към развитие на експертния капацитет на двата енергийни регулатора. 

#КЕВР #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници