Президентът на Република Сръбска се закани да има още референдуми

Президентът на Република Сръбска се закани да има още референдуми
www.nspm.rs
A A+ A++ A

 

Лидерът на Република Сръбска определи територията в състава на Босна и Херцеговина като „държава“ и заяви, че в нея ще се провеждат още референдуми. Изказването си Милорад Додик направи след излизането на резултатите за вчерашното допитване, в което 99,8% от гласувалите подкрепиха празнуването на 9 януари като официален празник на Република Сръбска, пише БГНЕС.

„Днес пишем още една страница от нашата славна история и заявяваме, че сме народ, който се бори за свобода, за своето право, което си извоювахме и което не вреди на никого“, заяви Додик вчера пред привърженици в град Пале, наричайки Република Сръбска „държава“, пише сръбският в. „Блиц“.

Според Дейтънското мирно споразумение, което слага край на войната в Босна и Херцеговина от 1995 г., държавата е съставена от две административни части – хърватско-мюсюлманска Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска.

По време на своето изказване Додик също така посочи, че територията е „последица от разпада на Югославия“ и свободата на сръбския народ е „гарантирана само тогава, когато той има държава“.

„Затова Републиката като държава е важна. Република Сръбска е държава. В училище учих, че има три основни критерия, според които нещо може да се нарече държава и това са територията, ефективната власт и народът, който иска тази държава. Какво не й достига на Република Сръбска? Нищо“, посочи Додик, цитиран от „Блиц“.

Вестник „Вечерние новости“ цитира Додик, според когото ще има още референдуми, по-конкретно такъв за юрисдикцията на съда и прокуратурата.

„На (председателя на президиума на Босна и Херцеговина – бел. ред.) Бакир Изетбегович му беше даден най-добрият отговор. Би било добре той днес да си мълчи, но въпреки това той вече започна да вдига врява“, допълни още Додик.

Вчера Изетбегович посочи, че референдумът е израз на ината на Милорад Додик, който го очаква съдбата на Садам Хюсеин, Моамар Кадафи и Слободан Милошевич. По думите му също така неизбежна е и реакция от страна на международната общност. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »