Обществена поръчка на МОН за експерти, които да оценяват проектите за центрове за върхови постижения

Обществена поръчка на МОН за експерти, които да оценяват проектите за центрове за върхови постижения
offnews.bg
A A+ A++ A

 

Министерството на образованието и науката обяви обществена поръчка за избор на оценители на проектите за изграждане на центрове за върхови постижения и за компетентност по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщи БГНЕС.

Прогнозната стойност на поръчката е 2 042 600 лева без ДДС и ще бъде финансирана по приоритетна ос 4 „Техническа помощ“ на оперативната програма. Целта е да се осигурят качествени международни оценители, които ще отсеят проекти за създаването на устойчиви центрове, посочи зам.-министърът на образованието и науката Красимир Киряков. По думите му критериите са високи, за да се гарантира инвестицията от 350 млн. лева по програмата в работещи научни центрове.

Необходими са експерти в направленията: Мехатроника и чисти технологии; Информатика и информационни и комуникационни технологии; Индустрии за здравословен живот и био-технологии и Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. Кандидатите ще бъдат оценявани според научната експертиза на експертите в екипите и опита им за оценяване на проекти, посочи Иван Модев, директор на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН.

Кандидатите трябва да имат реализиран минимален общ оборот през последните две приключили финансови години в размер на 3 000 000 лв. и реализиран оборот от 2 000 000 лв. В последните три години участниците трябва да са изпълнили най-малко две услуги с идентичен или сходен предмет с този на поръчката. Участникът би трябвало да разполага с екип, който включва минимум: координатор на екипа - трябва да има висше образование (магистърска степен или еквивалент) с минимум петгодишен опит, свързан с управлението на проекти; участие като ръководител екип в минимум един договор с предмет, сходен с този на сегашната процедура. Необходимо е в екипа да има експерти в областта на техническите науки, естествени науки, математика и информатика, селскостопански науки, хуманитарни и обществени науки. Всеки трябва да има диплома за висше образование в научната област, за която е предложен, минимум 10 години професионален опит, както и да владее отлично английски език.

Допълнително условие е експертите да са поне от 5 различни държави, за да се предотврати прилагането на неуспешни модели на оценяване и да се гарантира независима оценка, обясни Киряков.

За 5 години назад експертите не трябва да са имали договор, както и съвместни публикации с научните организации или учени, за които знаят, че са кандидати и партньори в проекти, които ще оценяват. Изискване към участниците е да разполагат и с допълнителни експерти – най-малко 8 финансисти и 8 строителни инженери, които да имат най–малко 10 години професионален опит и да владеят отлично английски език. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници