С военни почести почетоха паметта на герой от Балканската и Първата световна война

С военни почести почетоха паметта на герой от  Балканската и Първата световна война
БГНЕС
A A+ A++ A

 

В акваторията на Варненския залив се проведе военен ритуал за отдаване на военни почести по повод навършването на 100 години от гибелта на капитан-лейтенант Кирил Минков, пише БГНЕС.

Капитан-лейтенант Кирил Минков е флотски герой от Балканската и от Първата световна война. Той е роден на 29 април 1888 г. във Видин. На 15 август 1907 г. е повишен в първо (морско) офицерско звание мичман ІІ разряд.Първата голяма изява на Кирил Минков в нашия военен флот е участието му като доброволец на длъжността помощник-командир на „Дръзки” в историческата атака на отряда миноносци под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев срещу турския броненосен крайцер „Хамидие” на 8 ноември 1912 г. Под командването на мичман І ранг Георги Купов „Дръзки” поразява „Хамидие” и записва първата ни морска победа, като безспорен принос има за това и мичман І ранг Кирил Минков, изстрелял лично торпедото. За това свое дело той е удостоен с орден „За храброст”.На 13 януари 1916 г. под ръководството на лейтенант Минков са поставени в осем минни банки южно от Варна. На 25 февруари 1916 г. руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин” се натъква на това минно заграждение, взривява се, пречупва се на две и потъва.

Това е втората българска морска победа и приносът на лейтенант Кирил Минков и тук е безспорен.На 11 септември 1916 г. на руско минно заграждение, поставено в Батовския залив, се натъкват българските миноносци „Строги” и „Шумни”. Повредата на „Строги” е малка и той продължава да плава, но „Шумни” след няколко часа безуспешна борба на екипажа, потъва с пречупен корпус.На 26 септември 1916 г. на командира на Минната рота лейтенант Кирил Минков е възложена прочистването на минното заграждение По време на траленето под корпуса на едната от моторните лодки избухва мина. Загиват лейтенант Кирил Минков и още седем български военни моряци, а други четирима са ранени. Тялото на загиналия морски офицер не е открито и морето става неговият гроб.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »