Според ЕС референдумът в Република Сръбска е незаконен

Според ЕС референдумът в Република Сръбска е незаконен
www.ft.com
A A+ A++ A

 

Европейският съюз заяви, че вчерашният референдум в Република Сръбска – един от двата съставни региона на Босна и Херцеговина, няма законова основа, посочи говорителката на ЕС Мая Коциянчич, пише БГНЕС.

По думите й днес Брюксел е призовал институциите в Сараево да решат всички свои отворени въпроси с региона в рамките на съществуващото законодателство и да се въздържат от действия, които биха могли да предизвикат ескалация на напрежението.

„Референдумът в Република Сръбска няма законова основа, тъй като Конституционният съд на Босна и Херцеговина реши да отмени решението, докато не се вземе решение за законността на референдума. Това допитване не може да промени крайното и обвързващо решение на Конституционния съд на Босна и Херцеговина. Ние очакваме и насърчаваме институциите в страната да решат всички свои отворени въпроси чрез съществуващата законова рамка и чрез конструктивен диалог. Важно е за всички страни да се въздържат от действия, които могат да ескалират, а Босна и Херцеговина трябва да се посвети на реформите в икономическата и социалната си политика, които ще я приближат към ЕС“, каза Коциянчич.

На вчерашния референдум в Република Сръбска 99% от гласувалите подкрепиха предложението 9 януари да бъде празник на сърбите в Босна и Херцеговина, което по-рано беше отхвърлено от Конституционния съд.

#Босна и Херцеговина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"