Намалява подкрепата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Намалява подкрепата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН
БТВ
A A+ A++ A

Българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова е събрала само 6 гласа на петото неформално гласуване за нов генерален секретар на ООН.

Вотът бе на постоянните представители на страните членки на Съвета за сигурност. 7 от страните са преценили, че тя трябва да отпадне, а 2 нямат мнение, пише БТВ.

Така тя слиза на шесто място от 9 останали претенденти за поста на Бан Ки Мун. Това бе най-слабото й класиране досега.

Днешната дата беше определена от премиера Бойко Борисов като краен срок, в който според представянето на Бокова правителството ще реши дали да продължи да я подкрепя.

Не спират спекулациите, че при лош резултат на нейно място ще бъде номинирана Кристалина Георгиева.

Първи в класирането отново е бившият премиер Антониу Гутериш. Той обаче е от западноевропейската група от държави, чиито представители са били начело на ООН в продължение на 30 години от съществуването на организацията.

Българката Ирина Бокова – президент на Юнеско, се очертаваше като фаворит между дамите кандидати.

В предишните четири вота тя бе два пъти трета и два пъти пета. Освен че регистрира най-слабото си представяне този път Бокова не е и първа сред жените. Тя бе изпреварена от аржентинскта външна министърка Сусана Малкора.

Петото предварително гласуване  е своеобразен стрестест за зрелостта на кандиатурите, твърди независимият консултант Радослав Деянов.

Това не е окончателно класиране и не е част от същинското състезания да се откроят тези, които не са толкова силни и да могат евентуално да отпаднат

На пети октомври започва гласуването с цветни бюлетини. Петте постоянни страни членки на съвета за сигурност имат червени бюлетини, останалите 10 непостоянни гласуват с бели. Цветните гласувания са въведени за по-голяма точност и се използват вече 25 години.

Цветните гласувания ще продължат до постигане на съгласие между петте постоянни членки на съвета за сигурност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »