Ангелкова: Приходите по 16+1 са 161 млрд. долара.

Ангелкова: Приходите по 16+1 са 161 млрд. долара.
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

 

Според данните на Световния туристически барометър, през миналата година са регистрирани общо над 141 млн. посещения на чуждестранни туристи в държавите от Инициативата 16+1. Приходите от тези визити възлизат на около 161 млрд. долара, предаде БГНЕС.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Първата среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай (16+1), под надслов „София – пресечна точка на нови възможности”, съобщиха от МТ.

Ангелкова поздрави участниците във форума със Световния ден на туризма – 27 септември. По думите й, днес повече от 1.2 млрд. туристи пътуват годишно по целия свят. Тя добави и, че туризмът е сред секторите, които могат да се развиват с общи усилия и чрез задълбочаване на партньорството. Тази цел може да се постигне именно чрез участието в инициативи като 16+1 и активен диалог между държавите“, подчерта министър Ангелкова.

В сферата на туризма, между България и Китайска народна република вече са подписани няколко документа, които са основа за по-засиленото сътрудничество, не само между София и Пекин, но и между всички страни от Инициативата ЦИЕ и Китай, стана ясно от нейното изказване.

„Безспорна е ролята на столиците на нашите държави, които формират до голяма степен имиджа на националния ни туризъм“, каза още Николина Ангелкова. Тя коментира и резултатите, които постига София. През миналата година столицата ни е посетена от близо 916 хил. туристи, като приходите само от нощувки в града са в размер на 116 млн. лв. Настоящата година започва с още по-добри темпове за София, като само за първите седем месеца, е посрещнала близо 553 хил. туристи, което е ръст от 8.6%, спрямо същия период на миналата година.

Ангелкова подчерта още, че страните от Инициативата трябва да разработват общи туристически маршрути и продукти на регионално и национално ниво, защото китайските туристи предпочитат да посетят минимум три държави, когато идват в Европа. „Необходимо е да задълбочим сътрудничеството си в тази посока, защото това ще увеличи интереса към нашите държави като устойчиви и целогодишни туристически дестинации“, добави още тя.

Министър Ангелкова акцентира, че обща цел на Министерството на туризма и Столична община е тези туристи да се задържат по-дълго в региона. Именно затова екипът на министерството разработи 8 културно-исторически дестинации, които обхващат територията на цялата страна. Една от тях – Софийска света гора, е съсредоточена около столицата.

На днешното събитие присъстваха кметът на Община София Йорданка Фандъкова, председателят на Пекинския народен конгрес Ду Дъин, посланикът на КНР в България Джан Хайджоу, ръководителят на Постоянното представителство на ЕК в България Боян Златев, представители на местната власт и бизнеса от 16-те страни от Централна и Източна Европа и Китай, и др.

16+1 е инициатива на правителството на Китай, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ): Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония. 

#Николина Ангелкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници