Търновка се оказа първата българска пътешественичка, срещала се със султани, крале, изучавала нравите в десетки страни

Търновка се оказа първата българска пътешественичка, срещала се със султани, крале, изучавала нравите в десетки страни
БТВ
A A+ A++ A
 
 

Любопитна изложба в Силистра разказва за първата българска пътешественичка. Люба Кутинчева е посетила десетки страни от Близкия и Далечния Изток в началото на миналия век, пише БТВ.

Тя е родена във Велико Търново през 1910 г., но младостта й минава в Силистра. Работи активно против асимилацията на българите от румънските окупатори в Южна Добруджа и затова е изгонена от румънските власти.

Уникалните си пътувания в Близкия и Далечния Изток Кутинчева прави в продължение на едно десетилетие - от 1929 г. до 1938 г.

„Много малко неща се знаят за нейния живот и биография и тепърва архивният фонд, който се съхранява в централата на държавния архив в София, вероятно ще бъде обогатяван и колегите ще правят изследвания на нейния живот”, заяви Юлия Кюшелиева, началник на отдел „Държавен архив" в Силистра.

Уникално за началото на 20-ти век младата жена пътува с кораби, каруци, коне, камили, често и пеша.

Среща се с владетели, султани, крале и духовници и изучава нравите в десетки страни като Сирия, Палестина, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Иран, Индия. Кутинчева е първата българка, посетила Япония, Бирма, Индокитай, Суматра, Цейлон. Документира всичко.

„Това е един добър урок за младото поколение, за характера на фотографията, документално-хроникалния характер на фотографията - че фотоизкуството умее не само да запечатва миговете, но и да ги съхранява, така че да бъдат за поука на новото поколение”, коментира фотографът Илия Иванов.

Люба Кутинчева винаги е носила българския трикольор на шапката или дрехата си. Така и са й казвали по света - жената с трикольора.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »