Енергийният министър: Можем да продадем реактори, но цената не би покрила сумата, която ние трябва да плитв

Енергийният министър: Можем да продадем реактори, но цената не би покрила сумата, която ние трябва да плитв
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Направихме своите анализи и се оказа, че една такава препродажба на реакторите е възможна, но цената, на която те биха се продали не отговаря на нашите очаквания. И не би покрила съществен размер от щетата по арбитражното решение, която трябва да платим, пише БГНЕС.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред медиите след приемането на второ четене на законопроекта за отпускане на помощ на НЕК във връзка с арбитражното дело за АЕЦ „Белене”.

Зависи как ще се развие този проект, ако се развие, за в бъдеще, продължи тя. Ако се реализира идеята ни проектът да се осъществи на пазарен принцип с участието на частен инвеститор, то тогава НЕК в кратки срокове би могла да възстанови тази сума, която сега й се предоставя като временна помощ, обясни министърът. Аз съм оптимист, че ако ние тръгнем в тази посока за една бъдеща приватизация на проекта , мисля, че ще има инвеститорски интерес и това ще даде възможност на НЕК да се разплати с бюджета, подчерта тя.

Няма по-заинтересована страна от нас, която да иска да плати част от сумата, тъй като всеки ден е трупане на много сериозна лихва. Има практика на ЕК, когато нотификацията е подготвена по начин, който не дава възможност за интерпретации и допълнителни въпроси, да поискаме да се разгледа тя приоритетно. Колегите от ЕК знаят за този наш въпрос, сигурна съм че ще имаме тяхното съдействие, изрази уверение Теменужка Петкова. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"