Изоставена военна база заплашва с разлив на токсични материали в Гренландия

Изоставена военна база заплашва с разлив на токсични материали в Гренландия
Източник: www.periscope.bg
A A+ A++ A

Отдавна изоставена тайна американска военна база в Гренландия заплашва с изтичане на токсични материали. Причината е затоплянето на климата и топенето на ледовете, предаде БНТ.

Американските военни инженери започват да строят града под леда в Гренландия през 1959 година. В тунелите под повърхността били разположени около 200 войници, имало лаборатория, болница, църква, дори кино, всичко това захранвано с малък преносим ядрен реактор.

"САЩ се боели Съветският съюз да не изстреля ядрени ракети. През 1957 г. нямали ответна мярка срещу съветския космически спътник, затова искали да намерят място за новите ракети възможно най-близо до Съветския съюз - а именно в северната част на Гренландия", коментира проф. Йорген Петер Стефенсен от института "Нилс Бор".

Три години по-късно американците откриват, че глетчерът се движи по-бързо, отколкото са смятали и може да разруши тунелите. Затова през 1967 г. изоставят базата преди проектът да е напълно осъществен. Прибират ядрения реактор, но с мисълта, че ледовете са вечни, оставят огромно количество боклук и материали, сред тях и ниско радиоактивен охладител за реактора. Половин век след тези събития, научно изследване установи, че температурите в тази част на света се покачват по-бързо, отколкото другаде и опасността от замърсяване е реална.

"Докато материалите са капсулирани в леда, всичко е наред. Но когато се появи вода, ще имаме проблеми", допълни Стефенсен.

Учените изчисляват, че след 75 години снеговалежът вече няма да компенсира топенето и токсичните химикали ще потекат в околната среда. Преди това в разрушените тунели на 35 метра под земята вода може да проникне през процепи в снега. Засега още никой не предприема мерки. Отговорността поделят САЩ и Дания, която е разрешила проекта в автономната територия Гренландия.

#Гренландия #военна база

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници