Анкара се надява до „един-два дни“ да получи отговор от САЩ за ареста на Гюлен

Анкара се надява до  „един-два дни“ да получи отговор от САЩ за ареста на Гюлен
russia-armenia.info
A A+ A++ A

 

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че разчита да получи „в рамките на един-два дни“ отговор от САЩ за временния арест на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

„На 10 септември ние отправихме запитване, в което посочихме необходимостта от скорошния арест на Гюлен. Американската страна, както се очакваше, съобщи, че ще вземе решението в рамките на един-два дни“, каза министърът в интервю за телевизия НТВ, съобщава БГНЕС.

Боздаг припомни, че по време на скорошното си посещение в Ню Йорк турският президент Реджеп Ердоган е провел преговори с американския вицепрезидент Джо Байдън. Тогава той е съобщил, че Турция вече е започнала да изпраща конкретни свидетелства за съпричастност на Гюлен към опита за преврат от 15 юли.

Турският министър посочи още, че в рамките на тази седмица неговото ведомство ще отправи покана на американските власти за среща, на която да се разгледат въпросите около временното задържане на Гюлен.

В началото на месеца министерството на правосъдието на Турция поиска властите в САЩ да издадат заповед за временния арест на Гюлен.

Временният арест е международна полицейска практика, която може да бъде поискана от страната инициатор на екстрадицията преди официалната молба.

Гюлен живее в американския щат Пенсилвания от 1999 г. Според Анкара той и неговата т. нар. фетулахистка терористична организация – както властите наричат мрежата му от поддръжници, стоят зад неуспешния опит за преврат от 15 юли. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »