САЩ и Япония правят тестове на нова ракета-прехващач

САЩ и Япония правят тестове на нова ракета-прехващач
Източник: spacenews.com
A A+ A++ A

 

Правителствата на САЩ и Япония са решили през октомври да бъде изпробвана нова ракета-прехващач с обсег 1000 км. Изпитанието беше ускорено във връзка с усложнената ситуация на Корейския полуостров, съобщи в. „Асахи“, предаде БГНЕС.

По данни на медията става дума за модернизирана версия на ракетата SM3 Block 1A, която в момента е на въоръжение на корабите на японския боен флот, съоръжени със системата „Иджис“. Новата ракета е с името SM3 Block 2A.

Радиусът на действие на сега използваните ракети е 500 км., а при модернизираната й версия той ще бъде двойно по-голям. По време на ученията през октомври мишената ще бъде изстреляна от Хавай и трябва да бъде унищожена от японски кораби. Въпреки че изпитанието ще бъде проведено скоро, новото оръжие няма да бъде рлоизведено скоро и ще влезе на въоръжение след пет години.

Според японския премиер Шиндзо Абе заплахата от развитието на ядрено оръжие от северна Корея е достигнала безпрецедентно равнище и сега против Пхенян трябва да бъдат предприети нови мерки, заяви той на 23 септември.

На 9 септември Северна Корея извърши пети подземен ядрен опит. Пхенян тогава коментира, че опитът е потвърдил, че на балистични ракети може да бъде монтирана ядрена бойна глава. Съветът за сигурност на ООН осъди корейския ядрен опит.

#САЩ #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »