Русия е против политизирането на референдума в Сърбия

Русия е против политизирането на референдума в Сърбия
www.radiovox.bg
A A+ A++ A

 

Русия е категорично против политизирането на ситуацията около проведения в Република Сръбска референдум. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по повод проведения миналата седмица вот в босненската територия, съобщава БГНЕС.

„Заставаме против изкуственото политизиране на този въпрос“, каза тя като допълни, че организираният на 25 септември референдум е в контекста на предвидените от Дейтънското споразумение широки пълномощия на двете части на Босна и Херцеговина, в това число касаещи установяването и определянето на празнични дати.

Захарова заяви още, че според властите в Москва допитването „в никой случай не е с цел подриване на териториалната цялост на Босна и Херцеговина“.

Говорителката на външното ведомство допълни още, че Москва работи тясно с босненската държава и е в контакт със своите партньори от Съвета за изпълнение на мирното споразумение по Босна и Херцеговина

На референдума, проведен в неделя, 99% от гласувалите подкрепиха предложението 9 януари да бъде празник на сърбите в Босна и Херцеговина, което по-рано беше отхвърлено от Конституционния съд.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"