БСП: Смяната на Бокова с Кристалина Георгиева е резил за България

БСП: Смяната на Бокова с Кристалина Георгиева е резил за България
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Поискахме министър-председателят Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов да дойдат в парламента и да представят аргументите и мотивите си, с които МС е взел решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева. За нас това е резил за България. Това заяви на брифинг председателят на БСП Корнелия Нинова във връзка с издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, пише БГНЕС.

„За пореден път министър-председателят Борисов се оказа слаб да защити националния интерес. Това изглежда като поддаване на чуждо, външно влияние, вземане на това решение под външен натиск и в ущърб на националния ни интерес. „С това, което се случва, се минира възможността българин да застане на най-високия пост – генерален секретар на ООН. Абсолютно неприемливо, непоследователно и в ущърб на националния ни интерес е това действие на Министерски съвет”, добави Нинова.

От своя страна Кристиан Вигенин посочи, че процедурата не позволява оттеглянето на настоящия кандидат Ирина Бокова от страна на българското правителство. „Ние се надяваме тя да остане в състезанието. На практика при първото гласуване – следващият месец на 6 октомври, ще стане ясно какви са перспективите пред различни кандидатури. Това е прецедент една държава да издигне две кандидатури за този пост. „В сегашната ситуация е логично еврокомисарят Кристалина Георгиева да се оттегли от позицията си в ЕК и да се съсредоточи върху работата по кандидатурата си за генерален секретар на ООН”, коментира Вигенин.

„Отговорността за образа, който беше създаден на България в тази година, откакто тече кампанията, е изцяло на премиера Бойко Борисов, който допусна откровени саботажи на кандидатурата на Ирина Бокова, прояви непоследователност в този период и не застана категорично с цялата сила на държавата зад кандидатурата на Бокова, което неизбежно разколеба част от привържениците на иначе една изключително силна кандидатура. Поради некадърност на МВнР и персонално на министъра на външните работи, поради неспособността на министър-председателя да оцени възможността пред България да покаже едно различно лице пред света, всички тези добри намерения, на практика бяха провалени”, категоричен бе Вигенин.

Според него, каквото и да се случи оттук нататък България на практика стана за смях пред ООН и цялата световна общност. „Тези грозни събития и днешното решение ще имат дългосрочни последици за страната ни. Премиерът носи пълната отговорност за това, което се случи и ще се случва от тук нататък. Сега е моментът българското общество да покаже своята подкрепа за Ирина Бокова независимо от оттеглената подкрепа на едно правителство, което и без това си отива”, апелира Кристиан Вигенин.

Запитан какви са истинските причини и има ли външен натиск за издигане на Кристалина Георгиева, Вигенин обясни, че има две обяснения за това. Едното е пълната неспособност на премиера и правителството да оценяват събитията в международен план, и процедурите, по които тече избора за ген. сек. на ООН.

„Това съвсем не е изключено, имайки предвид капацитета на министър-председателя и външния министър. Другото обяснение е, че това е целенасочено действие, което трябва да обезсмисли не просто кандидатурата на Бокова, а като цяло кандидатурите на представителите на Централна и Източна Европа, което на практика до някъде се и случи в последното гласуване”, каза Вигенин.

Според него третият вариант е да бъдат тежко подведени, което би граничело отново с глупост. Но, което и да е обяснението, бих го нарекъл отново национално предателство, убеден е Кристиан Вигенин.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова посъветва Ирина Бокова да не се оттегля. Надяваме се да остане, все още има високи шансове за победа, добави тя. /

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"