АБВ поиска оставката на Митов заради издигането на Георгиева за лидер ООН

АБВ поиска оставката на Митов заради издигането на Георгиева за лидер ООН
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Най-естественото нещо е министър Митов да освободи поста си, а вот на недоверие за външната политика отдавна е наложителен. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов, съобщи БГНЕС.

Първанов запита що за процедура е това прехвърляне и добави, че вероятно учените ще трябва да се произнесат, тъй като е прецедент в историята на международните и дипломатически отношения.

„Защо и как се стигна до тук, и какво следва от тук нататък е по-важният въпрос. Това правителство забави издигането на българската кандидатура за генерален секретар на ООН месеци наред, въпреки натиска на обществото и призива на политическите партии. Самото забавяне и колебание показа, че има нееднозначно отношение към решаването на този въпрос. С измъченото издигане на Бокова идва периодът на скрития саботаж. Нито за миг правителството, българската дипломация, не само, че не си направи труда да подпомогне Бокова, но и препятстваше развитието и налагането на кандидатурата й”, категоричен бе Първанов.

Той изтъкна, че премиерът казва – „положихме огромни усилия”, вярно е, положиха неимоверни усилия, за да попречат на тази кандидатура, за да се стигне до етапа, в който директно влязоха в сблъсък, търсейки и международна подкрепа, с нашия кандидат.

„Несъстоятелна е тезата за представянето на един или друг кандидат в тези няколко тура. Представянето е преди първия тур, преди първото гласуване, на което, след представянето на Бокова беше на 3-то място и беше изявеният фаворит. От там нататък всичко, което се случва на 2-3-6 тур, е просто оценка за дипломатическите усилия, за национална дипломация, аз така го разбирам. Не може да си трети, да си първата жена, единственият ключов представител от източна Европа и от там нататък започват неимоверните усилия на този невероятен министър без аналог в новата българската история – Митов. Такава излагация не е имало, това е просто смешно и жалко”, каза Георги Първанов.

Според него от тук нататък никой няма да гледа сериозно на българската дипломация от тук нататък и на наша кандидатура няма да се погледне сериозно за какъвто и да е пост в международни организации.

„Най-естественото нещо е министър Митов да освободи поста си, но отговорността на премиера е изключително висока. Това, какво искат в Европа, какво искат ЕНП, какво искат в Германия, е ли основание ние да сменяме по средата на реката своя кандидат?”, запита Първанов.

Той е категоричен, че това идва да покаже, че нямаме суверенна дипломация и правим всичко, което ни поискат отвън. „Поискали са да спрем Белене, спираме го, да се откажем от Бокова, отказваме се. Унизително и обидно е за нацията, която има 1300 годишна история. Правилно е, че се опъваме на Толстой, на разрушения български паметник в Македония, но това, което става в момента е унижение в световен мащаб”, изтъкна лидерът на АБВ.

Той посочи, че окуражава Бокова да продължи борбата. Истинското гласуване предстои от тук нататък, досега е индикативно, допълни Първанов.

Относно това дали АБВ ще подкрепи вот на недоверие от БСП, Първанов посочи, че вот на недоверие за външната политика отдавна е наложителен. „Не е заради това само, толкова бъркотии във външната политика на България не е създавал никой. Толкова антинационална, слаба, бездейна, противопоказна и неефективна дипломация не сме имали за 1300 години. Бихме подкрепили всяка една инициатива, но не е в това въпроса. По този въпрос трябва да има национален консенсус, а не няколко души, които нямат нищо общо с външната политика, да определят облика й. Идеологизирана е външната ни политика, което е пагубно за държавата ни”, убеден е Георги Първанов.

Той оцени шансовете на Кристалина Георгиева до момента като нулеви.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници