Външният министър Митов отговори на грубите нападки срещу него

Външният министър Митов отговори на грубите нападки срещу него
clubz.bg
A A+ A++ A

 

Опитваме се да направим нещо добро за България. Георгиева е известна с реформаторките си способности. Това призна външният министър Даниел Митов, след като бе изслушван от ресорната комисия повече от един час за оттеглянето на подкрепата на правителството за Ирина Бокова, пише БГНЕС.

„Нашият анализ показва, както и консултациите с външни министри и представители на държави, които имат своето място и значение в системата на ООН, че шансовете на досегашния български кандидат са изключително силно намалели, да не казвам почти несъществуващи. Няма как България в тази ситуация да не отчита фактите и да не се опита да вземе рационално решение, с което да даде шанс на Източноевропейската група да има още един силен кандидат, зад който могат да застанат и държави от Източноевропейската група. Кристалина Георгиева е авторитетна жена с позиции във всяка една от държавите постоянни членки на Съвета за сигурност, без изразени негативни тенденции от нито една от тях. Българското правителство трябваше да направи труден избор, но, когато имаме шанс в крайна сметка да увеличим шансовете на Източноевропейската група и на България-да има своя шанс и своето място в състезанието и то достойно така, че евентуално да има реален шанс за избор на генсек на ООН от Източноевропейската група, не можем да не грабнем този шанс”, подчерта Митов.

Той заяви, че затова, обаче трябва ясна политическа подкрепа от правителството и тя била показана днес. „Не може да си позволим в неясно състояние. В това състезание няма процедура по изтегляне на кандидат. Това зависи от личната воля на кандидата. Няма да кажа лоша дума за Бокова, работил съм добре с нея. Не мога да не оценя и добрата ни работа, и усилията, които тя положи, но за съжаление, фактите са такива и в непрекъснатите ни разговори с различни представители на сериозни фактори в Съвета за сигурност на ООН не получаваме добри индикации за шансовете на Бокова. Това са фактите, освободени от емоции и предизборен патос”, обясни външният министър.

Относно това дали някой е оказал натиск или не, Митов посочи, че смяната на кандидатурата е суверенно право на всяка една суверенна държава-член на ООН. „Не е нужно, който и да било да ни оказва натиск какъвто и да било натиск, за да може да оценим реалността и фактите. Много се изприказва. Чух едва ли не, че аз съм се бил обаждал по телефон на всички външни министри на държави-членки на Съвета за сигурност и съм им бил казвал как едната ще бъде сменена с другата. Който твърди такова нещо или е заблуден или е лъжец”, подчерта Митов.

„В случая рискуваме да си създадем интрига, от която няма никаква нужда. Трябва да говорим хладнокръвно и спокойно, и да си пазим името на държавата. Не е проблем една държава да номинира още един кандидат. Такива прецеденти е имало в миналото. Получаваме индикации от държави от Източноевропейската група, че те биха заявили публична подкрепа и биха започнали да лобират за Кристалина Георгиева, която добре познават и подкрепят. До момента такива индикации за Бокова, въпреки усилията, не сме получавали. За съжаление тенденцията е Бокова да върви надолу в класирането. Ако имаше индикации, че Бокова има сериозни шансове никога нямаше да предприемаме подобна стъпка. Бих бил безкрайно щастлив, ако тя имаше шанс да стане генсек на ООН. Затова и сме я подкрепяли”, каза Даниел Митов.

Според него, ако България се окаже в положение, че има още един българин в списъка, това е лично решение на Бокова. „Когато правителства оттеглят политическата подкрепа е нормално въпросният кандидат да се оттегли. Не мога да говоря от името на Бокова и не знам какво ще направи тя. Но кандидатурата на Република България за генсек за ООН се казва Кристалина след днешното решение. Предстои и преформатиране на съответните формирования, които работят за кандидатурата-щаб, екипи, като няма да харчим повече пати от това, което е вече заделено”, поясни Митов.

Той коментира, че самата Кристалина Георгиева беше казала в един момент, че се фокусира с в работата си в ЕК. „Тя направи такива заявления, но ситуацията се промяна. Правили сме всичко възможно, за да даваме индикации, че нашият кандидат е Бокова, правили сме го искрено и с убеденост. Без други помисли”, заяви Митов.

Той призна, че е водил разговори с Бокова и й е бил казвал съвсем откровено какви са тенденциите. „Казвал съм й, че не получава добри сигнали от определени държави. Нейната позиция винаги е била – не, не, не, има възможности и т.н., което е нейно право-да прави оценка за ситуацията, но аз не мога да не се придържам към реалността. Вчера почти цял ден се опитах да се свържа с Бокова и не можах, за да изговорим този момент. Трябваше да изясним ситуацията и да бъде проведен сериозен разговор с нея. Когато премиерът Борисов беше извикал Ирина Бокова в Министерски съвет тя заяви, че не може да дойде, защото има по-важна работа”, напомни Митов.

„Никога не сме обявявали, че искаме Кристалина Георгиева да е сред първите на индикативното гласуване. На всички е ясно, че когато човек се кандидатира преди седмица, ще му е трудно да скочи на върха на класирането. Кристалина Георгиева е направила много за България”, добави Даниел Митов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »