Турция спря излъчването на 10 кюрдски телевизии

Турция спря излъчването на 10 кюрдски телевизии
newsinthecity.bg
A A+ A++ A

 

Турските власти преустановиха излъчването на десет телевизионни канала, предаващи на кюрдски език или смятани за прокюрдски.

Мярката идва в хода на удълженото извънредно положение в страната след преврата от 15 юли, съобщи представител на местното управление в населения предимно с кюрди град Диарбекир, пише БГНЕС.

Сред спрените е и първият детски телевизионен канал на кюрдски език Zarok TV. Общо четири от каналите са излъчвали на кюрдски език, три са имали смесени кюрдски и турски програми, а останалите три са се смятали за прокюрдски настроени.

Според анонимния източник спрени са и две радиостанции, излъчващи на турски и кюрдски.

Правителството в Анкара въведе тримесечно извънредно положение след преврата през юли . Късно вчера турският Съвет по сигурност, начело с Ердоган, обяви удължаване на положението, което трябва да изтече през октомври.

Новите мерки за сигурност станаха основа за масовата чистка в страната, която засегна армията, полицията, държавната администрация, образователните институции, разузнаването и почти всички министерства.

Въпреки че като основен организатор на преврата Анкара посочи проповедника, живеещ в САЩ, Фетхурах Гюлен, под ударите на властта попаднаха и кюрдите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »