Над 60 000 хиляди полякини ще стачкуват заради забраната на абортите в страната

Над 60 000 хиляди полякини ще стачкуват заради забраната на абортите в страната
A A+ A++ A

 

Масова стачка на жени ще се проведе в Полша идния понеделник в знак на протест срещу плановете на правителството за пълна забрана на абортите.

На специална пресконференция бившата министър-председателка Ева Копач, която е от най-голямата опозиционна сила „Гражданска платформа”, призова полякините да се включат в протестите и да не позволят съвестта да бъде заменена с Наказателен кодекс и полякините да бъдат лишени от право на избор.

На Фейсбук страницата на Общата стачка желание да участват вече са изявили над 60 000 жени, пише БГНЕС.

Организаторите предлагат в понеделник, 3 октомври, стачкуващите да не отидат на работа като използват някои от законодателно дадените им възможности да отсъстват – отпуск, компенсация за извънреден труд, болно дете или кръводаряване.

В различни градове в „черния понеделник” ще има шествия, концерти, стачни постове, обсъждания. Всички участници ще бъдат облечени в черно.

Миналата седмица в полския парламент се обсъждаха два законопроекта за абортите. Единият, внесен от обществената организация „Стоп на абортите”, предлага пълна забрана и наказателно преследване на жени направили аборт. Този законопроект беше върнат за доработка след първо четене.

Вторият законопроект на обществения комитет „Да спасим жените”, който дава право за прекъсване на бременността до 12-тата седмица, беше отхвърлен.

Сегашният полски закон забранява аборт без медицински причини – опасност за живота на майката или патология на плода.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници