Членове на испанската Социалистическа партия организираха преврат

Членове на испанската Социалистическа партия организираха преврат
wwww.clubz.bg
A A+ A++ A

 

Испанската Социалистическа партия се оказа на ръба на „гражданска война” след като половината от членовете на ръководството организираха преврат, който обаче може да изведе страната от политическата задънена улица.

„Тъжен спектакъл”, „Война”, гласят заглавията в испанската преса, която отразява водещата новина, че 17 души от ръководството на Социалистите снощи са подали оставка в опит да отстранят лидера Педро Санчес, тъй като не одобряват начина, по който той ръководи партията.

Десният вестник „Ел мундо” посочва, че за първи път има опит за сваляне на демократично избрания от редовите членове генерален секретар, пише БГНЕС.

От месеци Социалистическата партия е раздирана от неодобрение за лидерските умения на Санчес по време на 9-месечната патова ситуация, в която съперничещите си политически сили не могат да договорят сформирането на правителство след изборите, които не излъчиха категоричен победител.

През декември социалистите постигнаха изключително ниски резултати на общите избори, което се повтори и на изборите през юни.

Накрая социалистите бяха бити и на два регионални избора през уикенда, което преля чашата за мнозина от високопоставените социалисти.

Преди 17-те „превратаджии” поотделно се оттеглиха още двама членове на ръководния орган, с което обърналите се срещу Санчес станаха мнозинство от 19 от общо 35.

Според Пабло Симон – преподавател по политология в университета „Карлос Трети” в Мадрид, резултатът от преврат се вижда до 24 часа след предприетите действия.

Опонентите на Санчес настояват партията да използва своите 85 депутатски места, за да помогне за отпушване на политическия блокаж и да позволи на кабинет на дясна коалиция да получи вот на доверие.

Това ще предотврати трети избори и социалистите могат да минат в опозиция и отново да наберат сила.

Санчес обаче отказва и по негово разпореждане по-рано този месец социалистите гласуваха против това коалиционно правителство начело с консервативния премиер Мариано Рахой.

Ако противниците на Санчес надделеят и на негово място встъпи временен председател, има вероятност правителството отново да бъде подложено на гласуване и социалистите да гласуват „въздържал се”.

Но ако Санчес успее да наложи волята си и се обърне пряко към редовите партийни членове за свикване на извънреден конгрес за избор на ръководител на партията, бъдещето ще е неясно.

Ако Санчес се задържи, Социалистическата партия рискува да потъне в „гражданска война”, а Санчес да води партията към следващи избори, в навечерието на които половината партия ще агитира срещу него, смята политологът Симон.

Според него, на партията ще бъде нанесен удар, от който няма да може да се излекува в средносрочен план.

Това е проблем, който ще се отрази на електоралните възможности на Социалистическата партия през следващите 10 години, предрича политилогът. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »