Росен Плевнелиев почете паметта на Шимон Перес

Росен Плевнелиев почете паметта на Шимон Перес
Източник: frognews.bg
A A+ A++ A

 

На траурна церемония в Йерусалим президентът Росен Плевнелиев и десетки лидери от цял свят отдадоха последна почит на президента (2007-2014 г.) и министър-председател на Държавата Израел в периода 1984-1986 г. и 1995-1996 г. Шимон Перес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БГНЕС.

От 2012 година насам българският президент Росен Плевнелиев и носителят на Нобелова награда за мир Шимон Перес се срещнаха два пъти – по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Държавата Израел през октомври 2012 г. и през март 2013 г. - в Европейския парламент в Брюксел, където беше отбелязана 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война.

В словото си по случай годишнината от историческия акт на българския народ, който спаси 48 хиляди български евреи от лагерите на смъртта през 1943 г., президентът на Държавата Израел се обърна към българите с думите: „Зная, че България преминава през икономическа криза – по-добре икономическа криза, отколкото исторически срам. По-добре икономически проблеми, отколкото смърт в лагери, в газови камери. Това е големият урок.“

На 6 март 2013 г. в присъствието на българския държавен глава Росен Плевнелиев Шимон Перес заяви още: „Днес е повод да благодарим на България, не само като на държава, не само като на група от лидери, но като на колектив от хора, които ежедневно, тихо, с кураж, поеха риска да спасят живота на други хора и да платят цената. Това е исторически случай. (…) От всички части на тялото все още сърцето е най-чувствителната. Все още чувствата са най-голямото съкровище и все още моралният избор е най-мъдрият избор, който можем да направим“. 

#Росен Плевнелиев #Шимон Перес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »