Връзката между медицината и археологията е темата на тазгодишната Нощ на учените

Връзката между медицината и археологията е темата на тазгодишната Нощ на учените
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

 

Медицинският университет в Пловдив от години отбелязва последния петък на септември с Нощта на учените. Темата тази година е връзката между медицината и археологията, предаде БГНЕС.

Две лекции на български и на английски на тази тема ще поднесат любопитни факти от общото минало на двете науки. Връзката е очевидна-при археологическите разкопки излизат останки на хора и животни и точно медиците могат да определят в точност кога и как са живели. Впрочем единият от лекторите е доц. Георги Томов от Стоматологичния факултет, за когото връзката е съвсем реална-той завършва археология в Пловдивския университет.

Шест студентски отбора проверяват знанията си за артефакти от археологията, свързани с медицината с викторина-два от отборите ще се състезават на английски, тъй като са чужди студенти и се обучават на този език. За победителите ще има реплика на древна монета, както и възможност да се включат в археологическите разкопки на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив.

За там са насочени и средствата от благотворителния базар на кулинарни изкушения от най- различни страни, както и новият алманах "Медицинско гурме" с рецепти на преподаватели и студенти. Нощта на учените в Медицинския университет по традиция е весел празник, и тази нощ няма да липсват танци и музика. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"