Нанков откри първите санирани сгради в Монтана

Нанков откри първите санирани сгради в Монтана
Източник: pz-info.com
A A+ A++ A

 

10 жилищни сгради в Монтана имат сключени договори за енергийно обновяване по Националната програма и са в процес на реализация, а още 38 регистрирани сдружения чакат да бъдат одобрени. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на официалното въвеждане в експлоатация на първите два завършени блока в гр. Монтана, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство, предаде БГНЕС.

Сградите се намират на ул. "Пейо Яворов" и на ул. "Климент Охридски" в града. Те са част от проекта „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, като в последствие са прехвърлени за довършване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Зам.-министърът благодари на собствениците на апартаменти за доверието и търпението.

"Трябва да се гордеете с това, което виждате. Вие давате добър пример на всички жители на Монтана, тъй като това са първите завършени сгради в града и сред първите за цяла Северозападна България. Искаше ми се Северозападният регион, като най-изостаналия в страната и в Европа, да бъде по-активен, но за съжаление хората тук бяха най-скептични, защото бяха наплашени от политически спекулации, фалшиви листовки и абсурдни твърдения, че държавата ще отнема собствеността им. Видяхте и се убедихте – финансирането е 100% безвъзмездно, което е една много социална политика", заяви още Николай Нанков.

Енергийното обновяване на апартаментите редуцира разходите на енергия за отопление с 45-50% и осигурява топлина, уют и самочувствие на живеещите в тях, подчерта още зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството. Инвестицията за реновирането на двете сгради в Монтана, в които има общо 15 жилища, е в размер на общо 330 хил. лв. Общата им разгърната застроена площ е 1932 кв.м.

Въведените мерки за енергийна ефективност на двете сградите включват смяна на дограмата на апартаментите и общите части, топлоизолиране на сградите и покривите им и ремонт на електроинсталацията в общите части. 

#Монтана #Николай Нанков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници