Соботка към Мей: Неприемливо е чешки гражани да бъдат нападани заради произхода им

Соботка към Мей: Неприемливо е чешки гражани да бъдат нападани заради произхода им
Източник: domaci.ihned.cz
A A+ A++ A

 

Чешкият премиер Бохуслав Соботка поиска от британската министър-председателка Тереза Мей насилието срещу чехи в Обединеното кралство след Брекзит да спре, предаде БГНЕС.

Премиерът на Чехия каза в телефонен разговор с Мей, че Прага е „обезпокоена от нарастването на предизвиканите от омраза нападения срещу граждани на ЕС”.

Соботка разговаря с Мей в четвъртък, след като 31-годишният чех Зденек Макар беше убит пред лондонска кръчма при сбиване. За убийството е обвинен 29 годишен британец, съобщиха от полицията.

Соботка изтъкна, че „за чешкото правителство е неприемливо чешки граждани да бъдат нападани заради произхода им и да бъдат третирани като по-долна категория хора”.

В изявление говорителят на „Даунинг стрийт” каза, че Мей е изказала най-искрени съболезнования във връзка с убийството на чешкия гражданин миналата седмица, но подчерта, че полицията не смята, че убийството е на расистка основа.

Убийството на чешкия гражданин се случи след като през август беше убит поляк. По данни на чешките власти, във Великобритания работят около 37 000 чехи. 

#Бохуслав Соботка #Тереза Мей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"