БДЗП готви събития за Европейските дни на птиците 2016

БДЗП готви събития за Европейските дни на птиците 2016
Източник: bspb.org
A A+ A++ A

 

На 1 и 2 октомври 2016 г. в цяла Европа и Централна Азия се честват Европейските дни на птиците. По това време на годината милиони птици започват своята миграция от Европа към зимните си квартири в Африка. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия свят на миграцията, предаде БГНЕС.

Европейските дни на птиците се провеждат всяка година в първия уикенд на октомври, организирани от BirdLife International, най-голямата мрежа от партньорски организации в световен мащаб. Тази година на 1 и 2 октомври БДЗП отново ще се включи със серия от събития в страната. Посетителите ще могат да наблюдават мигриращите птици и да научат интересни факти за миграцията и заплахите, които дебнат птиците по време на дългото им пътуване.

За мигриращите видове птици съществуването на подходящи гнездови територии на север, места за почивка и безопасно преминаване по миграционните пътища, както и подходящи местообитания в местата за зимуване са жизнено важни. Целта на Европейските дни на птиците 2016 е да разкажат за чудото на миграцията на птиците и за потребностите на прелетните птици в зоните за размножаване, по миграционните пътища и в районите на зимуване в Европа и Африка.

36 партньорски организации, част от мрежата на BirdLife International в Европа и Централна Азия, ще се включат в инициативата. Планирани са стотици събития. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи в Европа и Азия и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.

Миналата година 41 страни в Европа и Централна Азия участваха в организирането на 1 093 събития, с повече от 32 000 души. Що се отнася за птиците, числата са още по-внушителни: почти 5 милиона птици са били преброени през миналата година. 

#БДЗП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"